7 przypraw dobrych dla twojego zdrowia
Jeśli chcesz urozmaicić swoje życie, dodaj do swojej diety trochę korzeni, kory i innych przypraw. Zioła i przyprawy potrafią ożywić każdy posiłek, wiele z nich działa dobrze na twoje serce, a nawet mogą złagodzić ból, w tym ten pojawiający się po treningu. Zioła i przyprawy mają również właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, a większość z nich jest bogata w witaminy z grupy B i mikroelementy. W rzeczywistości, większość zawiera więcej przeciwutleniaczy zwalczających choroby niż niektóre owoce i warzywa. Są one również niedrogim sposobem, aby poprawić smak dania bez dodatkowego tłuszczu, kalorii, sodu czy cholesterolu. Wprowadzenie ich do swojej diety będzie miało dla ciebie niewyobrażalne korzyści. Co ciekawe, te najzdrowsze są bardzo rzadko używane. Urozmaicaj swoją dietę i czerp korzyści płynące z nowych dodatków.
Podkręć swoje jedzenie z pieprzem cayenne! Ostrości dodaje mu kapsaicyna, substancja odpowiedzialna za ostrość papryki. Sama przyprawa pomaga uśmierzyć ból. Jest nawet składnikiem niektórych maści przeciwbólowych.
Inne plusy doprawiania potraw tym pieprzem to poprawa krążenia i zdrowsze serce, pomoc w walce z rakiem prostaty i wrzodami. Świetnie sprawi się w przyprawianiu warzyw, tuńczyka lub indyka, a jeśli poszukujesz naprawdę mocnych wrażeń, spróbuj papryczek habanero, lub odmiany chilli – Scotch Bonnet. Dla osób które nie lubią aż tak ostrych rzeczy, polecam papryczki jalapenos, hiszpańskie pimientos lub papryczki wiśniowe.
Imbir wygląda jak sękaty korzeń drzewa, ale to kłącze sprawdza się doskonale w leczeniu rozstrojów żołądka, wzdęć, bólu gardła, przeziębienia, a także zapalenia stawów czy choroby lokomocyjnej. Dobrze sprawdza się w słodkich jak i pikantnych potrawach, można kroić go w plasterki,trzeć na tarce, a nawet jeść jak cukierki. Imbir jest podstawą wielu wypieków i daniach azjatyckich, można także zrobić z niego herbatę, która pomoże gdy boli cię brzuch lub dokuczają ci ciążowe mdłości.
Pochodzi z kory wiecznie zielonego drzewa tropikalnego i zawiera w sobie niewiarygodną ilość przeciwutleniaczy, jedną z najwyższych pośród przypraw. Udowodniono, że ma zbawienny wpływ na leczenie stanów zapalnych, obniża poziom cukru i trójglicerydów we krwi, łagodzi nudności i zwiększa wrażliwość na insulinę, co oznacza pomoc w spalaniu tłuszczu. Jest także dobrym źródłem manganu, wapnia i żelaza.
Cynamon jest bardzo zdrowy i pożywny, ale czasami może być nam ciężko znaleźć nam zastosowanie inne niż kawa, ciastka, babeczki i desery, ale nie martw się, są zdrowsze dania do których możesz go dodać np. owsianka, jogurt lub twarożek, ale także możesz dodać go do masła orzechowego lub shake’a proteinowego. Dobrze będzie smakował także gdy posypiemy nim słodkie ziemniaki lub marchewkę. Zabija także bakterie, więc jeśli się skaleczysz, możesz nim posypać ranę.
Koper sięga czasów starożytnych Greków. Roślina kopru jest uważana w Stanach Zjednoczonych za chwast i można ją znaleźć rosnącą w dużych ilościach na polach oraz na poboczach dróg w wielu regionach świata. Koper jest bogaty w wapń, który jest niezbędny dla zdrowego wzrostu kości i zębów oraz w niacynę, składnik który pomaga zamienić jedzenie w energię.
Koper jest również doskonałym źródłem witaminy C, która pomaga w utrzymaniu silnego układu odpornościowego, jak i jest źródłem błonnika i żelaza, które pomagają utrzymać metabolizm i układ trawienny na odpowiednim poziomie.
Ta pieprzna roślina może być podawana na surowo lub gotowana, ale najwięcej wartości odżywczych zyskasz jedząc surowy koper dodany do sałatek. Można go również gotować na parze z innymi warzywami lub dodawać do dań rybnych lub tych z woka. Koper jest także naturalnym środkiem hamującym apetyt, a także pomaga w detoksykacji i w złuszczaniu naskórka.
Kurkuma jest tym, co nadaje musztardzie, masłu i serom ich żółty kolor. Wielu twierdzi, że potrafi ona ulżyć w bólu nawet lepiej niż niektóre leki zawierające ibuprofen. Kurkuma jest również badana pod względem potencjalnych korzyści dla osób z chorobą Alzheimera, chorych na artretyzm i choroby nowotworowe.
Zawarty w niej niezwykle silny przeciwutleniacz, ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, oraz pomaga szybko trawić tłuszcze.
Przyprawę można dodawać szczyptami do wielu potraw, w tym do mięsa i sałatek, dzięki czemu łatwo się przyswoi. Curry i sosy są również świetnym miejscem dla kurkumy. Dla tych, którym nie zależy na smaku istnieją także kapsułki z kurkumą.
Powszechnie znane jako coś co możemy dodać do naszej pizzy gdy idziemy do pizzerii, oregano ma także właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne i antybiotyczne.
Jego olej i liście są wykorzystywane w medycynie w leczeniu kaszlu, gorączki, przekrwienia, różnych bóli i innych chorób. Użyj go jako przyprawa w gulaszu, pizzy i sosach na bazie pomidorów. Gdy tylko możesz sięgaj po świeże liście oregano które świetnie sprawią się jako dodatek do zup i sałatek.
Popularne zioło wykorzystywane do przyprawiania sosów, zup, sałatek i dań z makaronu, bazylia jest znana z wyjątkowo silnych właściwości antyoksydacyjne, które mogą chronić nasz organizm przed przedwczesnym starzeniem się, problemami skórnymi i niektórymi rodzajami raka. Ziele zawiera barwniki roślinne, które chronią twoje komórki przed uszkodzeniem niedotlenieniem i promieniowaniem.
Może być stosowana na rany, aby zapobiec infekcjom bakteryjnym. Bazylia jest łatwa w użyciu w każdej diecie. Wrzuć kilka liści bazylii do swojego ulubionego dania by uzyskać świeży wybuch smaku. Możesz też dodać liście do plasterków pomidora i zrobić pyszną sałatkę.