8 oznak nietolerancji glutenu
Jedną z najpoważniejszych chorób nietolerancji glutenu jest celiakia. Ta choroba autoimmunologiczna prowadzi do zaburzeń w jelicie cienkim. Gluten aktywuje nieprawidłową odpowiedź immunologiczną, która bezpośrednio atakuje jelita. Może to prowadzić do długotrwałych komplikacji zdrowotnych, jeśli leczenie nie jest odpowiednio prowadzone. U większości osób, które cierpią z powodu nietolerancji glutenu, po odstawieniu produktów z glutenem, objawy nietolerancji całkowicie ustępują. A jak objawia się nietolerancja glutenu? Oto 8 typowych objawów.
Łuszczyca, opryszczkowe zapalenie skóry, egzema i trądzik, to najczęstsze problemy skórne, które pojawiają się, gdy dana osoba nie toleruje glutenu. Choroba Duhringa to szkodliwa, przewlekłą choroba skóry, której podłożem jest nietolerancja glutenu. Choroba ta objawia się pęcherzami, świądem, wysypką, pieczeniem i zaczerwienieniem skóry.
Zmęczenie i wyczerpanie
Badania naukowe, które zostało przeprowadzone w celu zbadania relacji pomiędzy nietolerancją glutenu a zmęczeniem wykazały, że organizm traci zbyt dużo energii, co objawia się ciągłym zmęczeniem i wyczerpaniem.
Nietypowe funkcje układu odpornościowego
Przeciwciała mają określone funkcje w organizmie. Gdy stają się wrażliwe na gluten, zaczynają atakować same siebie.
Bóle stawów i mięśni są jednym z najczęstszych objawów nietolerancji glutenu jak również zapalenia stawów. Niedawne badania wykazały powiązanie między tymi dwiema chorobami.
Problemy jamy ustnej
Owrzodzenia w jamie ustnej są typowymi objawami wrażliwości na gluten. Z powodu złego wchłaniania składników odżywczych, osoby z nietolerancją glutenu mają niższy poziom wapnia – co jest istotne dla zdrowych zębów.
Najnowsze badania wykazały, że osoby mające nietolerancję glutenu o wiele częściej cierpią na bóle głowy i migrenę.
Mgła mózgowa
Przypadłość ta może być spowodowana przez wiele czynników. Między innymi jest to nietolerancja glutenu.
Wzrost wagi
Wiele osób, nie tolerujących glutenu nieoczekiwanie tyją. Osoby, który wyeliminowały ze swej diety gluten, szybko powracały do prawidłowej wagi.