Reklama

8 produktów, które są najczęstszą przyczyną raka

Obawiamy się chorób nowotworowych i zdajemy sobie sprawę, że są czynniki, które sprzyjają ich rozwojowi. Czy jest coś, co możemy zrobić, by zminimalizować ryzyko ich wystąpienia? Z pewnością tak. Znając główne przyczyny zachorowań na raka, możemy im zapobiec. Oto 8 produktów, które mogą być powodem rozwoju choroby nowotworowej w naszym organizmie i których wobec tego warto unikać.

Dezodoranty i odświeżacze powietrza

Odświeżacze do powietrza i dezodoranty zawierają często naftalen i formaldehyd, składniki które są szkodliwe dla naszych płuc. Nadają naszemu ciału czy otoczeniu przyjemny zapach, ale są niebezpieczne, gdyż mogą powodować raka. Zamiast nich możesz używać naturalnych olejków eterycznych.

Naczynia z nieprzywierającą powłoką

Naczynia z nieprzywierającą powłoką, takie jak patelnie, blachy i garnki zawierają składnik nazywany PFOA, który powoduje raka. Szkodliwe chemikalia przedostają się do żywności podczas gotowania, kiedy powłoka zostaje porysowana. Naczynia te nie powinny być stosowane do pieczenia w temperaturze wyższej niż 150 stopni Celsjusza.

Reklama

Przetworzone mięso

Do przetwarzanego mięsa dodawane są konserwanty, aby nadać mu świeżość i odpowiedni wygląd. Zawierają one azotan sodowy, który jest rakotwórczy. Wybieraj mięso mądrze. Postaraj się kupować je z zaufanych źródeł, tak by mieć pewność, że jest świeże i nie ma w nim konserwantów.

Popcorn przyrządzany w kuchence mikrofalowej

Popcorn do przygotowania w mikrofalówce zawiera składniki chemiczne, które mogą prowadzić do raka wątroby i trzustki. Mogą one również uszkodzić płuca.

Bisfenol A

Plastik zawiera ftalany, DEHA i bisfenol A, które stwarzają ryzyko dla naszego zdrowia, powodując raka. Należy unikać trzymania plastikowych butelek w gorącej wodzie przez dłuższy czas. Nie należy tez nigdy podgrzewać w nich żywności, szczególnie w mikrofalówce.

Tradycyjnie suszone owoce

Spożywanie tradycyjnie suszonych owoców nie oznacza, że zdrowo się odżywiamy. Większość z tych owoców bowiem zawiera pestycydy i dodatki, które są dla nas szkodliwe i mogą powodować raka.

Świece zapachowe

Wiele osób zapala w domach aromatyzowane świece. Ich zapachy uzyskuje się jednak sztucznie i mogą one wydzielać uboczne substancje powstające podczas spalania, na przykład sadzę. Lepiej więc unikać takich świec i używać naturalnych świeczek produkowanych z wosku pszczelego.

Lotne związki organiczne zawarte w farbach

Produkty takie jak farby, lakiery, woski oraz środki stosowane do czyszczenia zawierają lotne związki organiczne wywołujące raka. Substancje te mogą przekształcać się w tlenek węgla w organizmie. Zawsze wybieraj środki z niską zawartością lub najlepiej bez zawartości tych związków!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: rakotwórcze jedzenie | raki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy