A jednak zdrowa żywność?
Dlaczego każą nam wierzyć, że tylko ciemne, ziarniste i suche pożywienie nie przyniesie szkody? Co z tym rodzajem jedzenia, które pięknie i zachęcająco wygląda, nie należy do najzdrowszych, ale - co ciekawe - bardzo nam smakuje?
Spróbujmy spojrzeć na różne rodzaje pożywienia i sprawdzić, czy w niewielkiej ilości może nam tylko zaszkodzić.
Czekolada
1. Batonik mlecznej czekolady o wadze 50 mg zawiera znaczne ilości cynku i żelaza. A do tej pory pewnie myślałaś, że tego typu pierwiastków dostarcza tylko zielenina...
2. Czekolada sprawia, że czujemy się lepiej. Jest to bowiem idealne połączenie cukru i tłuszczu, jakich potrzebujemy do rozwoju. Podnosi poziom serotoniny i endorfin, hormonów przyjemności. Poziom tych hormonów znacznie spada po owulacji, stąd należy nam się dodatkowa ich dawka.
3. Zalecana dawka tłuszczu dla kobiety to 75 g dziennie. Skądś ją musimy czerpać.
4. Dzienna dawka 50 gramów czekolady chroni przed chorobami serca i wysokim ciśnieniem.
Herbata i kawa
1. Kawa pobudza pamięć, uwagę i koncentrację.
2. Wypicie jednej filiżanki kawy dziennie złagodzić może ostry atak astmy.
3. Picie kawy z rana pobudza umysł do większej aktywności intelektualnej.
4. Fluor, w sposób naturalny zawarty w herbacie, chroni zęby przed próchnicą i kamieniem.
5. Herbata obniża poziom złego cholesterolu (LDL), głównej przyczyny chorób serca. Herbata obniża ciśnienie krwi i redukuje stres.
Hamburgery
1. Najważniejsze, by zjeść go z sałatą i pomidorem. Jakieś warzywko znacznie podniesie wartość odżywczą hamburgera.
2. Nie żałuj sobie sera. Żółty ser jest dobry dla zębów. By obniżyć ryzyko próchnicy dentyści zalecają jedzenie sera po posiłku albo między posiłkami jako przekąskę.
3. Przeciętny burger z wołowiny dostarcza organizmowi 10 podstawowych składników odżywczych, w tym białko, witaminę B, żelazo i cynk. Wbrew powszechnemu mniemaniu hamburgery nie ociekają tłuszczem czy kaloriami - zawierają tylko 7,6 grama tłuszczu i 139 kalorii.
4. Hamburgera skrop obficie keczupem. Przeciwutleniacze zawarte w pomidorach lepiej są wchłaniane przez organizm pod postacią warzyw gotowanych, smażonych lub pieczonych na grillu. Surowe pomidory już nie tak łatwo wytrącają antyoksydanty.
Hinduska kuchnia
1. Zgodnie z mądrością hinduską kminek i kardamon wzbudzają pożądanie i aktywność płciową, stąd lepiej raczyć się nimi w towarzystwie swego stałego partnera.
2. Składniki zawarte w chilli wzmagają metabolizm, co powoduje spalanie większej liczby kalorii. 3. Na zmęczenie dobre jest curry. Zawarte w nim składniki podniosą Twoją energię.
4. Kuchnia indyjska doskonale wpływa na perystaltykę jelit.
5. Koronnym argumentem za raczeniem się kuchnią hinduską jest fakt, iż obniża ona poziom cholesterolu.
Piwo i wino
1. Piwo jest bogatym źródłem witamin i przynosi organizmowi korzyść, jeśli spożywane jest w umiarkowanych ilościach. Piwosze mogą liczyć na 30-procentowy wzrost poziomu witaminy B6 w krwi.
2. Prawdziwy beczkowy 'ale' (mocne gorzkie piwo) nie zawiera w ogóle tłuszczu.
3. Jedno piwko dziennie zmniejszy wśród kobiet ryzyko zawału czy chorób naczyniowych.
4. Piwo relaksuje ciało i zmniejsza napięcie.