Alergie. Skuteczne metody leczenia

O rozwoju alergii w dużym stopniu decydują skłonności genetyczne
O rozwoju alergii w dużym stopniu decydują skłonności genetycznepoboczem.pl

Alergia wziewna sezonowa

Pyłki roślin mogą uczulać nas od lutego do października: leszczyna dokucza alergikom już w lutym, brzoza pyli najsilniej w kwietniu i maju, trawy i zboża pylą od polowy maja do lipca; bylica dokucza nam do połowy września.

Alergia wziewna całoroczna

Te alergeny wywołują uczulenie bez względu na porę roku: roztocza - to pajęczaki, których odchody uczulają; grzyby pleśniowe - są tam gdzie wilgotno i ciepło; koty i psy - alergeny sa nie tylko w ich sierści; ptaki - uczulaja głównie ich odchody, nie pióra.
poboczem.pl

Alergia kontaktowa

Najczęściej uczulają nas te alergeny: nikiel - znajduje się np. w biżuterii, guzikach; lateks i guma - są w rękawicach gospodarczych; kosmetyki - te z lanoliną i silnie pachnące; chrom - ważny składnik farb i lakierów;

Alergia na jad owadów

Ich jad jest niebezpieczny: pszczoły żądlą najczęściej w gorące i parne dni; osy są bardziej agresywne pod koniec lata; szerszeń - ukąsi nawet gdy nie jest aktywny; trzmiel - jego ukąszenie rzadko wywołuje wstrząs.
poboczem.pl

Alergia pokarmowa

Uczulają nas popularne produkty żywnościowe: cytrusy a także soki z nich wyciśnięte; jajka kurze a szczególnie ich białko; orzechy ziemne, laskowe oraz czekolada; mleko przede wszystkim krowie;