Reklama

Anemia zagrożeniem dla pracy serca i mózgu

Choć odruchowo przypisujemy anemię wyjątkowo szczupłym osobom, okazuje się, że borykają się z nią również osoby z nadwagą, a nawet otyłością. Anemia jest poważnym zagrożeniem dla serca i mózgu. Tej choroby nie wolno bagatelizować. Jak ją rozpoznać?

Zwykliśmy kojarzyć anemię z niedożywieniem, bo jedną z jej przyczyn może być niedobór składników odżywczych, głównie żelaza lub kwasu foliowego. Jest jednak szereg innych przesłanek, jak chociażby niedokrwistość, urazy, obfite miesiączki, krwawienia z przewodu pokarmowego, czy w końcu wrodzone defekty wewnątrz- i zewnątrz krwinkowe, które mogą skutkować rozwojem anemii. Waga nie może być kryterium diagnostycznym.   

Czym jest anemia?

Anemia jest chorobą, w której dochodzi do zmniejszenia liczby erytrocytów (czerwonych krwinek) lub obniżenia stężenia hemoglobiny we krwi, mimo prawidłowej ilości czerwonych ciałek krwi. Anemia jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia, bo wraz z hemoglobiną transportowany jest do wszystkich komórek tlen. Niedostateczna jego ilość to zwiększone ryzyko niedotlenienia, na które najbardziej narażone są dwa kluczowe organy: serce i mózg.

Reklama

Jak rozpoznać anemię?

Choć choroba daje wyraźne sygnały, bywają one nierzadko bagatelizowane, bo są na tyle uniwersalne, że bez problemu przypiszemy je wielu innym przyczynom. Typowe objawy anemii to m.in.:

- spadek sił witalnych;

- przewlekłe przemęczenie i znużenie;

- senność;

- stany depresyjne;

- obniżenie koncentracji;

- problemy z pamięcią;

- kołatanie serca;

- bóle i zawroty głowy;

- bladość skóry i błon śluzowych;

- gorsza kondycja włosów, które zaczynają wypadać, kruszyć się i wyglądają na przesuszone.

Proste badania z krwi

Jeśli obserwujesz u siebie te objawy, koniecznie wykonaj badania diagnostyczne. W pierwszej kolejności trzeba sprawdzić morfologię krwi i oznaczyć poziom żelaza, którego zbyt niski poziom jest częstą przyczyną anemii - mowa wówczas o anemii niedoborowej.

Dieta w anemii niedoborowej

Produkty bogate w żelazo są podstawą zdrowej, zbilansowanej diety. Niedobory żelaza są niebezpieczne dla organizmu, należy je stale uzupełniać. Pierwiastek ten najlepiej wchłania się z pożywienia, dlatego w codziennej diecie muszą znaleźć się produkty bogate w żelazo. Gdzie je znajdziemy?

Najlepszym źródłem żelaza są produkty odzwierzęce, takie jak:

- wątróbka,

- chude mięso wołowe i wieprzowe,

- żółtka jaj,

- ryby - szczególnie makrela, śledzie i sardynki.

Żelazo hemowe (pochodzące z produktów zwierzęcych) jest dla organizmu ludzkiego łatwiejsze do przyswojenia. Jednak nie mniej cennym źródłem żelaza mogą być również rośliny, a szczególności:

- pistacje,

- nasiona dyni, słonecznika i sezamu,

- morele, śliwki, jagody, jabłka,

- natka pietruszki, szpinak, brokuły, ziemniaki, soja, biała fasola,

Do jadłospisu warto włączyć kakao, w tym gorzką czekoladę, pieczywo pełnoziarniste, otręby pszenne i ryżowe.

Trzeba pamiętać, że przyswajanie żelaza warunkuje obecność witaminy C, witamin z grupy B oraz kwasów organicznych (obfitują w nie szczególnie produkty kiszone). Dlatego każdy posiłek mięsny musi być serwowany z warzywami.

Ewa Koza, mamsmak.com

***

#POMAGAMINTERIA

Hubert ma roczek. Pierwsze sześć tygodni życia spędził w szpitalu, walcząc o każdy dzień. Urodził się z ciężkimi wadami - między innymi z brakiem kości w rękach. Pojawiła się jednak nadzieja na operację, która umożliwi mu normalny rozwój. Wystarczą dwa kompleksowe zabiegi, dzięki którym jego dłonie i przedramię ukształtują się w sposób prawidłowy, a ręce będą mogły prawidłowo rosnąć z zachowaniem pełnej funkcjonalności kończyn. Pomóż Hubercikowi przybić piątkę w przyszłości! Sprawdź szczegóły >>>

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy