Reklama

Antygrypina: Naturalny sposób na odporność i przeziębienie

Sezon jesienno-zimowy to okres, kiedy bakterie i wirusy atakują ze zdwojoną siłą. Nie trudno wtedy o przeziębienie, grypę czy inne infekcje układu oddechowego. W takiej sytuacji sięgamy zazwyczaj po leki dostępne w aptece, które pomagają szybciej zwalczyć chorobę, lecz mogą również nieść za sobą skutki uboczne. Warto wtedy pomyśleć o wspomaganiu się domowymi środkami, działającymi niczym naturalne antybiotyki. Należy do nich antygrypina sporządzana na bazie cytrusów, która wzmacnia odporność, rozgrzewa organizm i oczyszcza drogi oddechowe z zalegającej wydzieliny, łagodząc katar i kaszel. Antygrypina może być świetną alternatywą dla środków z czosnku czy cebuli, gdyż w przeciwieństwie do nich ma przyjemny smak. Z pewnością więc przypadnie do gustu nawet najmłodszym. Poniżej przedstawiamy, jak przygotować antygrypinę, jak ją stosować i na co dokładnie pomoże.

Czym jest antygrypina?

Antygrypina to domowy środek, który sporządza się na bazie cytrusów, np. cytryny, grejpfruta, pomarańczy i dodaje się do niego inne korzystne dla zdrowia składniki: miód, czosnek, kurkumę czy imbir. Można je mieszać w dowolnej kombinacji, ważne by podstawę stanowiły cytrusy pełne witaminy C. Ten naturalny antybiotyk pomaga uporać się z pierwszymi objawami przeziębienia i grypy, ale też wzmacnia odporność i zapobiega kolejnym infekcjom. Antygrypina może zastąpić inne naturalne środki o podobnym działaniu, m.in. syrop z czosnku czy cebuli, do których nie każdy może się przekonać ze względu na charakterystyczny smak i drażniącą woń. W przeciwieństwie do nich środek z cytrusów jest niezwykle smaczny i nie odstrasza zapachem.

Reklama

Antygrypina jest niezwykle prosta w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników, które w tym okresie są łatwo dostępne. Aby środek był jeszcze bardziej skuteczny, warto wybierać owoce z ekologicznych źródeł lub od zaufanego rolnika. Czosnek powinien być polski, gdyż ten z Chin często jest wątpliwej jakości. Tak samo lepiej unikać miodu spoza Unii Europejskiej i zwrócić uwagę, czy nie są to sztuczne mieszanki nektarów. Mogą one nie wykazywać takich właściwości jak prawdziwy, ekologiczny miód.

Właściwości antygrypiny

Antygrypina pomaga uporać się z przeziębieniem i grypą dzięki składnikom, z których się ją przyrządza. W owocach cytrusowych znajdują się duże ilości witaminy C skutecznie podnoszącej odporność. Pestki grejpfruta posiadają ponadto flawonoidy i antyoksydanty o działaniu przeciwzapalnym i oczyszczającym organizm z toksyn. Antygrypinę można wzbogacić o miód i kurkumę o właściwościach antybakteryjnych i antywirusowych. Można również dodać nieco czosnku, który zawiera olejki eteryczne (m.in. allicynę), flawonoidy i saponiny o silnym działaniu bakteriobójczym, grzybobójczym i wirusobójczym. Czosnek poprawia też trawienie i obniża ciśnienie krwi. Dzięki wszystkim tym składnikom antygrypina dobrze rozgrzewa, działa napotnie i pomaga obniżyć gorączkę. Rozrzedza też zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę, a tym samym łagodzi kaszel i katar.

Jak przygotować antygrypinę z grejpfruta?

Aby sporządzić antygrypinę, wystarczy wrzucić do blendera pokrojone kawałki wybranych owoców cytrusowych, np. grejpfruta. Najlepiej obrać je ze skórki, gdyż mogą zawierać pozostałości ze środków ochrony roślin lub substancji konserwujących owoce na czas transportu. Następnie można dodać trzy łyżki miodu, ząbek czosnku, jedną cytrynę i 0,5 l wody. Całość należy zmiksować, tak by mikstura miała płynną konsystencję. Gdy będzie zbyt gęsta, można dodać więcej wody lub miodu. Antygrypinę przelewamy do słoika i wstawiamy do lodówki, gdzie można ją przechowywać przez trzy dni.

Antygrypina z pomarańczą, grejpfrutem i cytryną

Słodszą wersję antygrypiny można sporządzić z dodatkiem pomarańczy. W tym celu należy zblendować ze sobą jedną cytrynę, jednego grejpfruta i jedną pomarańczę, a także dodać trzy łyżki miodu, ząbek czosnku i dwie szklanki wody. Mieszamy składniki do uzyskania gładkiej konsystencji i przelewamy do słoika. Jeśli chcemy podać antygrypinę dzieciom, można zrezygnować z czosnku, który może im nie zasmakować.

Antygrypina z cytrusami, kurkumą i imbirem

Dla podkręcenia smaku i prozdrowotnych właściwości antygrypiny warto przygotować ją z dodatkiem kurkumy i imbiru. Należy pokroić w kawałki cytrynę, grejpfruta i pomarańczę oraz wrzucić do blendera. Dodajemy dwa ząbki czosnku, łyżeczkę startej kurkumy, łyżeczkę startego imbiru i dwie łyżki miodu. Wlewamy także 0,5 litra wody i mieszamy wszystko do uzyskania pożądanej konsystencji.

Jak często stosować antygrypinę?

Jeśli chcemy stosować antygrypinę na wzmocnienie odporności, wystarczy pić jedną szklankę mikstury dziennie. Gdy dopadnie nas przeziębienie lub inna infekcja, warto działać jak najszybciej i już przy pierwszych objawach przyjmować napój 2-3 razy dziennie. Warto jednak pamiętać, że grejpfrut wchodzi w interakcję z wieloma lekami, więc najlepiej pić antygrypinę dwie godziny przed lub po przyjęciu środków farmaceutycznych. Antygrypinę można również lekko podgrzać, nie może być jednak zbyt gorąca, gdyż tracie wtedy swoje cenne właściwości.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy