Reklama

Antygrypina: Panaceum na choroby czy placebo?

Sezon jesienno-zimowy sprzyja rozwojowi wielu infekcji. Ból gardła, kaszel, katar oraz gorączka mogą uprzykrzyć codzienny tryb życia. Nie raz, nie dwa, z powodu trapiącego kataru albo grypy musieliśmy zmienić swoje plany. Chcąc wrócić do zdrowia, często sięgamy po leki dostępne w aptekach bez recepty albo wykorzystujemy tradycyjną medycynę ludową, która – według niektórych – bywa niezastąpiona w leczeniu pierwszych objawów choroby. Jednym z naturalnych sposobów podniesienia odporności jest antygrypina; szybko stawia na nogi i sprawia, że od razu czujemy się lepiej. Czym dokładnie charakteryzuje się ten środek? Jak go przyrządzić? Co zawiera? Sprawdźmy.

Antygrypina. Czym jest?

Antygrypina jest domowym środkiem, który skutecznie rozprawia się z pierwszymi objawami przeziębienia i grypy. Szybko usuwa męczący kaszel, działa kojąco na gardło oraz łagodzi katar. Może być spożywany zapobiegawczo jako środek podnoszący odporność. Szczególnie się go poleca w okresie jesienno-zimowym z powodu obecności większej ilości bakterii i wirusów, które częściej i skuteczniej atakują organizm. Przygotowanie antygrypiny nie jest skomplikowane, wystarczy zmieszać ze sobą tylko kilka składników.

Antygrypina. Jakie składniki są potrzebne?

Reklama

Aby przygotować antygrypinę wystarczy wykorzystać kilka składników, które, szczególnie zimą, są łatwo dostępne. Podstawą do jej stworzenia jest jeden grejpfrut, ząbek czosnku, mała cytryna, kilka łyżek miodu oraz pół litra wody. Chcąc uzyskać bardziej wyraziste efekty smakowe, można przepis modyfikować, np. urozmaicić miksturę kawałkiem korzenia imbiru albo łyżką suszonej i startej kurkumy.

Jak przygotować antygrypinę?

Przygotowanie antygrypiny jest wyjątkowo proste i nie powinno nikomu sprawiać kłopotów. Wystarczy obrać owoce cytrusowe, podzielić je na cząstki i wrzucić do kielicha blendera. Następnie dodać obrany ząbek czosnku, miód oraz zalać całość wodą. Zmiksować przez kilka chwil wszystkie składniki i powstaje gotowy do spożycia napój.

Skuteczność napoju

Działanie antygrypiny jest skutecznie ze względu na zawarte w niej składniki. Owoce cytrusowe dostarczają niezbędnej witaminy C, która skutecznie podnosi odporność organizmu. Najsilniejsze działanie mają jednak pestki grejpfruta, które zawierają bioflawonoidy oraz antyoksydanty: usuwają z organizmu wszelkie toksyny i działają przeciwzapalnie. Czosnek zaś jest od dawna znanym, naturalnym antybiotykiem. Posiada cenne składniki mineralne, takie jak saponiny, flawonoidy oraz sole mineralne, które hamują rozwój bakterii i wirusów oraz skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze krwi.

Kto może sięgnąć po antygrypinę?

Antygrypina jest uniwersalnym i naturalnym środkiem, który ma szybkie i skuteczne działanie. Wystarczy wypijać jedną szklankę tej mikstury codziennie, aby wzmocnić odporność organizmu. Jej spożywanie znacząco skraca okres trwania chorób wywołanych jesiennymi i zimowymi infekcjami. Może być pita wtedy, gdy ma temperaturę pokojową, warto też ją nieznacznie podgrzać. Niestety, napój nie może być zbyt gorący, gdyż wtedy traci swoje najlepsze właściwości. Może być spożywany przez dzieci powyżej pierwszego roku życia. Koniecznie trzeba pamiętać o fakcie, że znajdujący się w antygrypinie grejpfrut wchodzi w interakcje z niektórymi lekami.

Antygrypina daje nieograniczone możliwości

Antygrypina posiada niezliczone wariacje swojego składu. Można skomponować napój, który będzie najlepiej przypadał do gustu, np. młodszym dzieciom. Kwaśną cytrynę da się zastąpić pomarańczą albo granatem. Aby zwiększyć skuteczność napoju, warto zadbać o jakość składników: wystarczy wybierać owoce pochodzące z ekologicznych źródeł. Czosnek powinien być krajowy, gdyż nie ma ostrego smaku, natomiast miód nie może być mieszanką nektarów, gdyż często nie wykazuje on zdrowotnych właściwości.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy