Reklama

Reklama

Aromat świątecznych przypraw

Pierwszym zmysłem, którym delektujemy przyjemność potencjalnego posiłku jest wzrok. Jako drugi do akcji wchodzi węch, a dopiero w trzecim etapie kubeczki smakowe. Doceńmy rolę przypraw w tworzeniu świątecznych smakołyków.

Może  nie oczarują oczu, ale zdecydowanie pobudzą  nozdrza. Dobrze dobrane przyprawy nie tylko podkręcą nuty smakowe, ale też zadbają o nasze zdrowie.

Reklama

Cynamon

Przyprawa znana już w starożytności. Egipcjanie używali jej nie tylko w celach spożywczych, ale wykorzystywali też w procesie mumifikacji. Cynamon korzystnie wpływa na procesy trawienne i oddechowe. Należy do grupy termogeników: przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Zarówno wyciąg z kory cynamonu, jak i olejek cynamonowy stosowane są przy dysfunkcjach przewodu pokarmowego takich jak: zatrucia pokarmowe czy biegunki.

Cynamon stymuluje wydzielanie soku żołądkowego. Profilaktycznie powinien być używany w celu zapobiegania wrzodom żołądka i zaburzeniom prawidłowej pracy jelit. Działa antyseptycznie i grzybobójczo. Jest doskonałym dodatkiem do ciast i świątecznych ciasteczek. Dobrze wykorzystywać go również do dań mięsnych i rybnych. Wzbogaca smak kawy, herbaty, kompotów, dżemów i marmolad. Pieczone jabłko podawane z ryżem, a całość oprószona cynamonem: jedna z najprostszych i najpyszniejszych opcji na szybki obiad, również dla najmłodszych.


Dowiedz się więcej na temat: przyprawy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje