Reklama

Reklama

Astma? Pomagają nie tylko leki!

Najnowsze badania nie zostawiają wątpliwości: warzywa i owoce łagodzą objawy tej choroby i pozwalają zmniejszyć ilość zażywanych farmaceutyków.

Osoby z astmą mają bardzo duży wpływ na sposób i efekty leczenia. Specjalista wybiera najlepszy dla nich preparat, ale chory sam dobiera sobie liczbę wziewów. Intensywność kuracji trzeba bowiem dopasować do objawów choroby.

Reklama

W okresie zaostrzeń, gdy napady duszności są częstsze lub intensywniejsze, wolno - nawet bez konsultacji z lekarzem - zwiększyć liczbę wziewów z jednego do nawet pięciu. Gdy symptomy ustępują lub są lekkie, można ich brać znacznie mniej, a nawet - okresowo - całkiem z nich zrezygnować.

Jaki jest związek astmy z dietą? Ogólne zalecania dietetyczne mówią o pięciu porcjach warzyw i owoców dziennie. Astmatycy mają dodatkowy powód, by jeść te produkty.

Międzynarodowe badania wykazały, że najlepszą dla nich ilością jest siedem porcji! Pełen warzyw i owoców jadłospis pomaga też wyciszyć objawy innych chorób autoimmunologicznych, takich jak egzema czy alergiczny przewlekły nieżyt nosa.


Co zauważyli badacze? U osób jedzących dużo warzyw, owoców, strączkowych, różnego rodzaju pestek, orzechów i pełnoziarnistych płatków znacznie rzadsze stały się astmatyczne furczenia w oskrzelach i świszczący oddech! Zmniejszył się wyciek z nosa i zmiany skórne. Objawy zmalały o połowę!

Niezwykle ważne są antyoksydanty. To potężne związki pochodzenia roślinnego, które chronią komórki przed uszkodzeniami. Zniszczeń tych mogą dokonywać wolne rodniki, powstające jako efekt przemiany materii, ale też alergeny i różnego rodzaju zanieczyszczenia. A przez nasze drogi oddechowe, z każdym wdechem, przechodzi cała masa niewidocznych gołym okiem substancji.

***Zobacz także***

Dowiedz się więcej na temat: astma

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje