Bakłażan: Zdrowie w odcieniach oberżyny

article cover
123RF/PICSEL

Bakłażan: Zdrowie w odcieniach oberżyny

Pomysłów na wykorzystanie bakłażana jest bez liku. Warto puścić wodze fantazji, by sprawdzić go w różnych połączeniach smakowych i wypróbować różne warianty jego przygotowania. Warzywo nadaje się do zapiekania, na przykład z serem mozzarella i pomidorami, a także do smażenia – najczęściej w krążkach lub w postaci frytek. Najpopularniejszą i najbardziej lubianą przez Polaków opcją jest bakłażan faszerowany kaszą gryczaną, warzywami i mięsem. Miłośnicy oberżyny chętnie przygotowują na jej bazie sosy i niezliczone warianty dań jednogarnkowych. O smakach, jak i o gustach, trudno dyskutować. O korzyściach zdrowotnych zdecydowanie warto. Co dobrego skrywa bakłażan?
Pomysłów na wykorzystanie bakłażana jest bez liku. Warto puścić wodze fantazji, by sprawdzić go w różnych połączeniach smakowych i wypróbować różne warianty jego przygotowania. Warzywo nadaje się do zapiekania, na przykład z serem mozzarella i pomidorami, a także do smażenia – najczęściej w krążkach lub w postaci frytek. Najpopularniejszą i najbardziej lubianą przez Polaków opcją jest bakłażan faszerowany kaszą gryczaną, warzywami i mięsem. Miłośnicy oberżyny chętnie przygotowują na jej bazie sosy i niezliczone warianty dań jednogarnkowych. O smakach, jak i o gustach, trudno dyskutować. O korzyściach zdrowotnych zdecydowanie warto. Co dobrego skrywa bakłażan?123RF/PICSEL
Głęboki fiolet skórki to czytelny komunikat, że warzywo jest doskonałą bronią do walki z wolnymi rodnikami. Bakłażan zawiera nieprzeciętne ilości antyoksydantów, które skutecznie nokautują niesparowane wolne atomy tlenu. Warzywo jest dobrym wyborem nie tylko ze względów smakowych, ale też jako profilaktyka rozwoju chorób nowotworowych i dla hamowania procesów przedwczesnego starzenia komórek. Ma właściwości oczyszczające. Stymuluje usuwanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii z organizmu. Bakłażan lubi serce. Z wzajemnością. Dzięki zawartości potasu sprzyja unormowaniu tętna i ciśnienia tętniczego krwi. Jest skarbnicą flawonoidów, substancji, których zasługą jest między innymi normalizacja poziomu cholesterolu we krwi. Obecna w diecie oberżyna zapobiega zmianom miażdżycowym i wspiera pracę całego układu sercowo-naczyniowego.
Głęboki fiolet skórki to czytelny komunikat, że warzywo jest doskonałą bronią do walki z wolnymi rodnikami. Bakłażan zawiera nieprzeciętne ilości antyoksydantów, które skutecznie nokautują niesparowane wolne atomy tlenu. Warzywo jest dobrym wyborem nie tylko ze względów smakowych, ale też jako profilaktyka rozwoju chorób nowotworowych i dla hamowania procesów przedwczesnego starzenia komórek. Ma właściwości oczyszczające. Stymuluje usuwanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii z organizmu. Bakłażan lubi serce. Z wzajemnością. Dzięki zawartości potasu sprzyja unormowaniu tętna i ciśnienia tętniczego krwi. Jest skarbnicą flawonoidów, substancji, których zasługą jest między innymi normalizacja poziomu cholesterolu we krwi. Obecna w diecie oberżyna zapobiega zmianom miażdżycowym i wspiera pracę całego układu sercowo-naczyniowego.123RF/PICSEL
Lato to czas, kiedy jeszcze krytyczniej, niż zazwyczaj, zerkamy w lustro, dopatrując się zbędnych kilogramów. Szukasz sojusznika w procesie redukcji masy ciała? Bakłażan będzie dobrym wyborem. Ma szereg korzyści metabolicznych. Jest niskokaloryczny i obfituje w błonnik (surowe włókno roślinne), który dwutorowo wspiera pracę nad wymarzoną sylwetką. Utrwala uczucie sytości i stymuluje perystaltykę jelit. Dzięki błonnikowi jemy mniej i nie chomikujemy w ciele tego, co zupełnie zbędne. Z uwagi na zawartości żelaza bakłażan jest zalecany przy skłonnościach do anemii.
Lato to czas, kiedy jeszcze krytyczniej, niż zazwyczaj, zerkamy w lustro, dopatrując się zbędnych kilogramów. Szukasz sojusznika w procesie redukcji masy ciała? Bakłażan będzie dobrym wyborem. Ma szereg korzyści metabolicznych. Jest niskokaloryczny i obfituje w błonnik (surowe włókno roślinne), który dwutorowo wspiera pracę nad wymarzoną sylwetką. Utrwala uczucie sytości i stymuluje perystaltykę jelit. Dzięki błonnikowi jemy mniej i nie chomikujemy w ciele tego, co zupełnie zbędne. Z uwagi na zawartości żelaza bakłażan jest zalecany przy skłonnościach do anemii. 123RF/PICSEL
Naukowcy doszukali się również korzystnego wpływu bakłażana na funkcjonowanie mózgu, kondycję oczu i kości. Wydaje się niemal idealnym produktem, ale oczywiście nim nie jest. Kto nie powinien sięgać po bakłażana? Osoby z zaburzeniami pracy tarczycy, szczególnie dotknięte chorobą Hashimoto. Oberżyna należy do rodziny warzyw psiankowatych, które są na czarnej liście produktów w diecie przy zaburzeniach pracy tego ważnego gruczołu. Ewa Koza, mamsmak.com
Naukowcy doszukali się również korzystnego wpływu bakłażana na funkcjonowanie mózgu, kondycję oczu i kości. Wydaje się niemal idealnym produktem, ale oczywiście nim nie jest. Kto nie powinien sięgać po bakłażana? Osoby z zaburzeniami pracy tarczycy, szczególnie dotknięte chorobą Hashimoto. Oberżyna należy do rodziny warzyw psiankowatych, które są na czarnej liście produktów w diecie przy zaburzeniach pracy tego ważnego gruczołu. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?