Bakterie mlekowe mogą obniżać poziom stresu
Popularne bakterie mlekowe Lactobacillus plantarum występujące m.in. w jogurtach mogą redukować poziom stresu i lęku - informuje pismo "Scientific Reports".
Naukowcy z Uniwersytetu Missouri badali wpływ Lactobacillus plantarum na zachowanie danio pręgowanego (ryby słodkowodnej służącej jako organizm modelowy). Ryby były narażone na stres środowiskowy m.in. poprzez zmniejszanie poziomu wody w akwarium, zmianę temperatury, izolację czy zbytnie zapełnienie zbiornika innymi rybami.
Następnie analizowano aktywność genów związanych ze stresem i lękiem oraz rejestrowano i obserwowano ruchy ryb w akwariach.
Wcześniejsze badania wykazały, że zestresowane ryby spędzają więcej czasu przy dnie zbiorników. Ryby, którym podano probiotyk, pływały jednak częściej w górnych partiach akwarium, co sugeruje, że poziom stresu i lęku został obniżony.
Bakterie w przewodzie pokarmowym ryb zmieniały ponadto ekspresję genów związanych ze stresem i lękiem, powodując zwiększoną aktywność niektórych neuroprzekaźników, wpływających na bardziej zrelaksowane zachowanie.
Jak podkreślają naukowcy, mikroby zamieszkujące nasze jelita mają bezpośredni wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Dalsze badania na danio pręgowanym mogą pomóc lepiej zrozumieć, w jaki sposób inne szczepy bakterii oraz probiotyki mogą oddziaływać na układ nerwowy ludzi.