Banany nie dla każdego
Można podawać je dzieciom już po 7.-8. miesiącu, bo są sycące i bogate w potas. Zawierają także wapń, magnez, mangan, żelazo oraz witaminy E i z grupy B.
Przed podaniem dziecku należy go umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, obciąć końce i obrać.
Niemowlęciu najlepiej zgnieść owoc widelcem i dać do miseczki. Niech spróbuje zjeść go samodzielnie.
Dla starszaków banany będą wygodną przekąską na spacerze.
Można je także z powodzeniem zapiec lub wykorzystać jako dodatek do deserów.
Pamiętajmy, że są słodkie, więc osoby z podniesionym poziomem cukru we krwi muszą uważać, by nie przesadzić w diecie z ich ilością.
U osób ze zdiagnozowaną cukrzycą owoce te często są wykluczane z diety. Mają bowiem wysoki indeks glikemiczny, który rośnie wraz ze stopniem dojrzałości owocu.