Reklama

Bataty lepsze od ziemniaków

Świetnie nadają się zarówno do gotowania, jak i zapiekania. Oprócz ciekawego smaku, mogą nam zaoferować cenne wartości odżywcze - obfitują zarówno w witaminy, jak i minerały.

Batatom przypisuje się działanie profilaktyczne względem chorób nowotworowych, ze szczególnym wskazaniem na: raka piersi, pęcherza, nerek i jelita grubego.

Są skarbnicą witamin z grupy B, stad korzystnie wpływają na system nerwowy, zdolność zapamiętywania i koncentracji.

Poza wspomnianą wcześniej witaminą A, bataty są źródłem karotenów i karotenoidów, w tym luteiny, która wpływa korzystnie na wzrok.

W porównaniu z tradycyjnymi ziemniakami bataty zawierają blisko pięćdziesiąt procent więcej składników odżywczych, stąd polecane są szczególnie w trakcie rekonwalescencji, a także w diecie osób borykających się z chorobami przewlekłymi.

Reklama

Są wartościowym źródłem energii - obfitują w węglowodany, w tym cukry proste, ale ich łączna wartość nie przekracza czterech procent w bulwie. Wbrew przymiotnikowi - słodkie ziemniaki są sprzymierzeńcem osób genetycznie obciążonych cukrzycą, jak i tych, które się z nią borykają.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: bataty
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama