Błonnik – dlaczego jest ważny dla małego brzuszka?
Po narodzinach dziecka nadchodzi czas na zadbanie o jego wrażliwy układ pokarmowy. Tę troskę należy kontynuować po skończeniu przez malucha 1. roku życia, m.in. dostarczając mu odpowiednią ilość błonnika.
Niezbędny dla brzuszka
Błonnik (nazywany również włóknem pokarmowym) – jak definiuje Instytut Żywności i Żywienia – to fragmenty komórek roślinnych, które są odporne na działanie enzymów trawiennych. Jest on niezbędnym składnikiem diety, ponieważ spełnia szereg istotnych funkcji, m.in. – według poradnika przygotowanego przez Instytut Matki i Dziecka - korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową, wspiera pracę jelit, absorbuje szkodliwe substancje i usprawnia ich wydalanie . Zgodnie z normami żywienia dla populacji polskiej, wystarczająca ilość błonnika u dzieci w wieku 1-3 lat to 10 gramów dziennie.
Pomimo ogromnej roli, jaką pełni błonnik w prawidłowym rozwoju układu pokarmowego dziecka, często brakuje go w diecie najmłodszych. Według raportu Instytutu Matki i Dziecka przeprowadzonego w 2010 roku we współpracy z Fundacją NUTRICIA, aż 52% polskich dzieci w wieku 1-3 lat spożywa niewystarczającą ilość błonnika pokarmowego wraz z dietą. Niedobory te – w perspektywie krótkofalowej – mogą prowadzić do zaparć i bólów brzucha, a to właśnie od prawidłowej pracy brzuszka zależy harmonijne funkcjonowanie innych układów oraz dobre samopoczucie dziecka.
Błonnik w diecie
1000 pierwszych dni życia to czas szczególnie intensywnego rozwoju dziecka – w tym jego układu pokarmowego. Już w trakcie ciąży przyszła mama powinna wraz ze swoją zbilansowaną dietą dostarczać maluchowi to, co najlepsze.
Maluch już z mlekiem mamy otrzymuje błonnik, który stymuluje prawidłowy rozwój jego mikrobioty jelitowej. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia. Karmienie piersią należy kontynuować do ukończenia przez dziecko 2 lat (lub dłużej), przy jednoczesnym rozszerzaniu jego diety o pokarmy uzupełniające. „W przypadku dzieci, które nie mogą być karmione mlekiem mamy, eksperci zalecają podawanie mleka modyfikowanego. Po ukończeniu pierwszego roku życia mleko nadal jest ważnym składnikiem diety Juniora Z myślą o dzieciach w tym wieku stworzono szczególne mleko modyfikowane, które zawiera 30% więcej błonnika niż średnia zawartość tego składnika w innych mlekach modyfikowanych po 1 roku życia.” – wyjaśnia Lucyna Bienek, ekspert Bebiklub.
Dziecko po 1. roku życia spożywa już różne produkty uzupełniające dietę. Warto zadbać, by w jego codziennych posiłkach znajdowały się te, które są bogate w błonnik pokarmowy.
Dlaczego warto zadbać o odpowiednią podaż błonnika z dietą?
Rola błonnika w prawidłowym rozwoju organizmu małych dzieci jest zdaniem ekspertów nieoceniona. Jak informuje FAO - Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, dostarczając dziecku odpowiednich ilości błonnika, zapewniamy mu zdrowie i komfort, które z kolei mają pozytywny wpływ na całą rodzinę.
Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt. Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami.
Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.