Reklama

Błonnik pomaga zwalczać stany zapalne

Szczęśliwe jelita to szczęśliwy człowiek - to hasło usłyszymy zapewne jeszcze nie raz. Eksperci zwracają szczególną uwagę na zdrowie jelit, które ma ogromny wpływ na ogólny stan zdrowia. Jednym z kluczowych składników dla zdrowia układu pokarmowego jest błonnik.

Uznaje się, że błonnik odgrywa istotną rolę w zachowaniu naszego zdrowia - zmniejszenia ryzyka chorób serca, pozwala utrzymać układ trawienny w dobrej kondycji. Nowe badania wskazują, że błonnik może pomóc w obniżeniu stanu zapalnego w organizmie, dzięki jego wpływowi na zdrowie jelit - podaje New York Times.

Biolog Fredrik Baeckhed z Uniwersytetu w Goeteborgu w Szwecji zbadał myszy, które przeszły z diety bogatej w błonnik na dietę z niską zawartością błonnika. Wyniki badania wykazały, że dieta uboga w błonnik doprowadziła do przewlekłego stanu zapalnego u myszy. Według Times'a, badania pokazują, że sam błonnik nie jest tym, co bezpośrednio utrzymuje ciało w zdrowiu, ale to on zasila bakterie w jelitach potrzebne do utrzymania zdrowego układu odpornościowego.

Reklama

"Błonnikiem nazywamy zasadniczo węglowodany nieulegające strawieniu w ludzkim układzie pokarmowym. Wchodzą one w skład ścianek komórek roślinnych. Diety tradycyjne opierają się na dużych ilościach nieprzetworzonych węglowodanów z ich naturalną zawartością błonnika. W krajach zachodnich, gdzie spożywa się znacznie więcej wysoko przetworzonej żywności, szerzą się takie choroby, jak otyłość, cukrzyca, choroby wieńcowe, a wszystkie one wiążą się z odżywianiem ubogim w błonnik" - wyjaśnia w swojej książce "Encyklopedia żywienia. Przewodnik po zdrowym życiu" popularna dietetyk Gillian McKeith. Jak opisuje, błonnik ułatwia wydalanie niestrawionych resztek i reguluje czas przechodzenia pokarmu przez układ pokarmowy. Poprawia trawienie, zwiększa wydzielanie i aktywność enzymu trzustki, który rozkłada węglowodany.

"Błonnik reguluje stężenie glukozy we krwi, spowalnia rozkład węglowodanów i uwalnianie glukozy. Dzięki temu glukoza dociera do krwioobiegu stopniowo i unika się gwałtownych skoków jej stężenia. Obniża on stężenie cholesterolu i innych związków tłuszczowych we krwi" - opisuje dietetyk.

Aby zwiększyć zawartość błonnika w codziennej diecie, nie trzeba wielkiego wysiłku, gdyż jego źródeł możemy znaleźć wiele. Zaczynając od warzyw i owoców, które są doskonałym źródłem błonnika, poprzez produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych i wodorosty. Również orzechy i nasiona zawierają pewne ilości błonnika. Dietetyk szczególnie poleca siemię lniane, które "zawiera błonnik z substancjami śluzowymi, tak że nawilża ścianki jelita i poprawia ich pracę". (PAP Life)

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy