Bluszczyk kurdybanek: Chroni przed chorobami i leczy
Bluszczyk kurdybanek to jedna z najstarszych słowiańskich roślin. Jej wyglądem i właściwościami zachwycali się przede wszystkim mieszkańcy Biskupina. Trudno się dziwić, gdyż kurdybanek działa fenomenalnie na nasze zdrowie. Wzmacnia odporność, reguluje przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn, a także wspomaga leczenie infekcji i chorób. Pomoże w czasie przeziębienia, grypy, a także w chorobach wątroby i trzustki. Kurdybanek sprawdzi się również w kuchni. Słowianie dawniej stosowali to zioło jako zamiennik pietruszki. Poznaj cenne właściwości oraz zastosowanie bluszczyku kurdybanku.
Bluszczyk kurdybanek to bardzo oryginalne zioło, bo pnące się po ziemi. Stąd jego druga nazwa – bluszcz ziemny. Ma charakterystyczne liście oraz fioletowe kwiaty. To jego znaki rozpoznawcze. Kurdybanek kwitnie zazwyczaj w drugim roku życia – zaczyna w maju, a kończy jesienią. Obecnie rośnie na całym świecie. Spotkamy go zarówno w Europie, Azji, Ameryce Północnej, jak i na Syberii. W Polsce występuje praktycznie w każdym regionie. Pierwotnie uprawiany był w Biskupinie, gdzie używano go jako przyprawę i naturalny lek. Roślina ta należy do tej samej rodziny, co tymianek, majeranek czy macierzanka. Wykazuje również podobne właściwości, głównie lecznicze. A jak konkretnie wpływa na nasze zdrowie?
Kurdybanek działa dobroczynnie na cały organizm. Wzmacnia jego odporność, wspomaga przebieg najważniejszych procesów, oczyszcza, usprawnia trawienie, a także pomaga leczyć wiele różnych dolegliwości. Fenomenalny wpływ na zdrowie kurdybanek zawdzięcza kilku ważnym substancjom, które występują w jego składzie, a mianowicie: olejkom eterycznym, solom mineralnym, żywicy oraz saponinie. Stosowanie kurdybanku zalecane jest głównie przy przeziębieniach, grypie, infekcjach dróg moczowych oraz gdy w organizmie pojawił się stan zapalny. Najlepiej zadziała z pewnością napar z bluszczu ziemnego, którego przygotowanie jest bardzo proste.
Do przygotowania leczniczej herbatki z kurdybanku potrzebujesz:
• półtorej łyżeczki suszonego kurdybanku;
• około 200 mililitrów wrzątku.
Susz zalej gorącą wodą i odstaw do zaparzenia na kilka minut. Napar należy pić trzy razy dziennie, najlepiej między posiłkami.
Zastosowanie kulinarne kurdybanku
Kurdybanek można śmiało stosować jako zamiennik popularnych zielonych przypraw - majeranku, pietruszki czy bazylii. Ma intensywny aromat, który sprawia, że potrawy z dodatkiem tego zioła pięknie pachną i rewelacyjnie smakują. Kurdybanek kupisz w dobrze zaopatrzonych sklepach zielarskich w formie suszu.