Borówka i jej drogocenne właściwości
Borówka - inaczej vaccinium myrtillus - to niewielki krzew osiągający do 50 cm wysokości. Jej owoce są wykorzystywane przede wszystkim do produkcji soku, wina lub są suszone. Jagody zawierają kwasy organiczne, takie jak kwas cytrynowy lub kwas jabłkowy, który występuje w większej ilości, pektyny oraz mieszaninę cukru - glukozy i fruktozy. Jagody te są bogate w witaminę C, która jest niezbędna do tworzenia kolagenu i utrzymania zdrowych dziąseł oraz naczyń włosowatych. Witamina C jest niezbędna dla procesu wchłaniania się żelaza i utrzymania sprawnego układu odpornościowego. Borówki oprócz witaminy C zawierają wysokie stężenie witaminy E, witaminy A oraz witaminy K. Oznacza to, że borówki to prawdziwa witaminowa bomba, która zawiera dodatkowo składniki mineralne, takie jak mangan odgrywający istotną rolę w procesie metabolizmu białek i węglowodanów. Jakie jeszcze korzyści posiadają borówki?
Borówki są zaliczane do owoców, które są bogate w przeciwutleniacze, czyli substancje, które neutralizują wolne rodniki, spowalniając rozwój choroby Alzheimera i proces uszkadzania komórek. Składniki odżywcze, które zawierają owoce, zaraz obok bogactwa przeciwutleniaczy, są znane z likwidacji stanów zapalnych organizmu.
Zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych
Według badań naukowców borówki mogą pomóc w zapobieganiu różnych typów nowotworów, w tym nowotworom jamy ustnej, jajników, jelita grubego, wątroby, prostaty, płuc, żołądka oraz piersi. Duże ilości witaminy C, miedzi i związków fenolowych sprawiają, że borówki są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają hamować komórki nowotworowe. Dodatkowo mają w swoim składzie minerały, które współpracują ze sobą, aby zapobiec rozwojowi i rozprzestrzenieniu się komórek rakowych. Mrożone lub świeże borówki mają taką samą zdolność antyoksydacyjną, dzięki czemu można korzystać z dobrodziejstwa owoców zarówno w sezonie letnim, jak i w zimie.
Borówki są bogate w przeciwutleniacze, takie jak antocyjany, witamina C, kompleks witamin B, witamina E, witamina A, miedź (bardzo skuteczna w budowaniu odporności), selen, cynk oraz żelazo (wspomaga odporność przez podniesienie hemoglobiny we krwi). Wszystko to może wzmocnić twój układ odpornościowy i zapobiec ponownym infekcjom. Kiedy nasz układ odpornościowy jest silny, nie złapie przeziębienia, gorączki ani innych niezliczonych chorób zakaźnych, które powodują bakterie i wirusy obecne wszędzie, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.
Pomagają kontrolować poziom cukru we krwi
Borówki są źródłem przeciwutleniaczy, witamin i błonnika, które mogą pomóc kontrolować poziom cukru we krwi, jak również pomóc w trakcie choroby. Owoce borówki mają niski indeks glikemiczny, mogą więc pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu energii oraz uczucia pełności przez dłuższy czas. Owoce te są świetną metodą na nagły napad głodu, kiedy czujesz, że musisz nagle zjeść coś słodkiego.
Oczywiście można jeść świeże lub suszone owoce jako zdrową przekąskę i wykorzystać je do wypieków lub sałatek.
Przeciwutleniacze mogą spowolnić proces starzenia się skóry poprzez neutralizację wolnych rodników w organizmie. Borówki są najlepszym przeciwutleniaczem na świecie. Jeśli więc jedlibyśmy je codziennie, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że opóźnilibyśmy proces starzenia. Dodatkowo, jagody są bogate we właściwości, które pomagają chronić komórki organizmu przed starzeniem się, aby zachować młody wygląd skóry na dłużej. Mogą one również zapobiegać oznakom przedwczesnego starzenia się, takim jak zmarszczki, zwiotczenie skóry oraz matowa cera.
Inne korzyści, jakie oferują nam borówki:
- są dobre dla serca
- poprawiają zdolności umysłowe
- chronią nasz organizm przed działaniem negatywnego stresu
- pomagają na zaparcia
- eliminują zakażenia w drogach moczowych
- pomagają na problemy żołądkowe