Borówka - superowoc do zadań specjalnych
Borówka jest słodka, smaczna i ma niewiele kalorii, ale przede wszystkim jest niezwykle zdrowa. Ma działanie antynowotworowe, poprawia wzrok, pomaga w odchudzania i nie tylko.
Spośród wszystkich owoców borówka ma najwyższą zawartość przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które hamują namnażanie się wolnych rodników, dlatego jest ważnym składnikiem diety antynowotworowej. "Wystarczy jedna filiżanka borówek dziennie, żebyśmy odczuli wyraźny wpływ na poprawę naszego zdrowia, szczególnie w zakresie chorób cywilizacyjnych" - zalecała ekspert Fundacji Promocji Polskiej Borówki, Emila Szczęsna, podczas konferencji z okazji Dnia Polskiej Borówki.
Borówka ma też działanie profilaktyczne przy chorobach serca. Obniża wysokie ciśnienie, uszczelnia i poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, zwiększa przepuszczalność naczyń włosowatych, pomaga redukować "zły" cholesterol. Poddane badaniu kobiety, które jadły największe ilości borówek, miały o 32 proc. niższe ryzyko zawału serca w porównaniu z kobietami, które spożywały je tylko raz w miesiącu lub rzadziej.
Dietetyk Anna Radowicka zwraca uwagę, że borówki mogą pomóc w redukcji masy ciała i przyczynić się do zmniejszenia nadwagi i otyłości. "To źródło cennego błonnika pokarmowego, który stymuluje pracę jelit w szczególności. Aby praca jelit była prawidłowa i skuteczna, po włączeniu borówek do diety, należy pić odpowiednią ilość wody (1,5 litra) przez cały dzień" - mówi PAP Life.
Borówka dobroczynnie działa też na oczy. "Podczas II wojny światowej borówki podawano pilotom RAF-u, aby zwiększyć ich zdolność widzenia w nocy. Obecnie zaleca się je kierowcom i osobom pracującym przy komputerze" - zauważyła Szczęsna. Stosuje się ją w leczeniu chorób oczu takich jak zaćma, jaskra i zwyrodnienie plamki żółtej.
Kolejnym walorem zdrowotnym borówek jest to, że są doskonałym pokarmem dla mózgu. Najlepiej pokazują to badania przeprowadzone na seniorach, którym w wyniku regularnego spożywania borówek poprawiła się pamięć, koncentracja i nastrój. Podobne badania przeprowadzone w grupie dzieci i młodzieży wykazały, że te owoce wpływają na poprawę nastroju i są pomocne w zwiększaniu koncentracji oraz leczeniu stanów depresyjnych.
autor: Andrzej Grabarczuk