Boże Narodzenie 2021: Jak wesprzeć trawienie?
Choć wigilijna wieczerza obfituje w potrawy postne, to i tak to wielkie obciążenie dla naszych żołądków. Rarytasy, które kuszą swoim zapachem i smakiem, sprawiają, że często ulegamy pokusie i sięgamy po kolejne dokładki świątecznych łakoci. Niestety, trudno o umiar, przez co narażamy się na niestrawność o ból żołądka. Dlatego po uroczystej kolacji warto sięgnąć po sprawdzone sposoby, aby poprawić trawienie i uwolnić się od nieprzyjemnych dolegliwości.
Miętowa herbatka jest niekwestionowanym liderem poprawiającym trawienie. Po zakończeniu wieczerzy wigilijnej warto sięgnąć po ciepły napar, który pomoże przeciążonemu żołądkowi. Co on daje? Przede wszystkim pobudza produkcję żółci i kwasów żołądkowych, które usprawniają procesy trawienia, a także łagodzą niestrawność czy zaparcia i wzdęcia. Nie wolno zapominać, że herbata miętowa ma również działanie rozkurczowe, co z łatwością pomoże pozbyć się bólu brzucha.
Herbatka z melisy to sprawdzony sposób na ukojenie zszarganych nerwów. Nawet, gdy święta upływają w spokojnej atmosferze, to nic nie stoi na przeszkodzie do wypicia naparu z melisy. Ona - oprócz działania uspokajającego - pomoże wesprzeć trawienie. Współczesna fitoterapia docenia to zioła za pobudzanie żołądka do produkcji większej ilości sokół, co przyczynia się do sprawniejszego trawienia.
Imbir w czasie świąt będzie gościł na naszych stołach nie raz, nie dwa. Dlaczego? Ponieważ ta aromatyczna przyprawa doskonale podkręca smak domowych wypieków! Ale imbir powinien gościć również podczas wieczerzy wigilijnej z innego względu: przygotowany z niego napar pomoże na dolegliwości żołądkowe. To właśnie on wspiera działanie całego układu trawiennego, co w czasie świąt jest na wagę złota.
Tych dwóch ziół nikomu przedstawiać nie trzeba, ale warto sobie przypomnieć o ich istnieniu, zwłaszcza w święta. Napary przygotowane zarówno z rumianku jak i z mniszka lekarskiego to doskonałe mikstury poprawiające trawienie. Poza tym one pomagają w trawieniu tłuszczów, co przysłuży się przeciążonej wątrobie.
Zobacz także
Chrom - do czego jest nam potrzebny?
Imbir - jesienno-zimowy must have