Brokuł powstrzymuje starzenie
Związek zawarty m.in. w brokułach i awokado redukuje objawy starzenia się u myszy - informuje pismo "Cell Metabolism".
Zdolność komórek do produkowania energii zmniejsza się wraz z wiekiem. Naukowcy z Uniwersytetu Waszyngtońskiego w St. Louis zauważyli, że mononukleotyd nikotynoamidowy (NMN) rozpuszczany w wodzie i podawany zdrowym gryzoniom kompensuje ów spadek energii, dzięki czemu udaje się zredukować takie objawy starzenia się organizmu, jak przyrost wagi, spadek aktywności fizycznej czy zmniejszenie wrażliwości na insulinę.
Mononukleotyd nikotynoamidowy występuje naturalnie m.in. w brokułach, kapuście, ogórkach czy awokado. Już po trzech minutach od spożycia NMN można wykryć w krwiobiegu myszy, gdzie szybko przekształcany jest w dinukleotyd nikotynoamidoadeninowy (NAD). NAD jest kluczowym czynnikiem w procesie wytwarzania energii przez komórkę, a jego poziom spada z wiekiem. Wcześniejsze próby dostarczania myszom tego związku okazały się nieskuteczne, dlatego naukowcy cofnęli się o krok i wykorzystali NMN.
Podawanie NMN starszym myszom przyniosło wiele pozytywnych rezultatów dotyczących m.in. gęstości kości, siły mięśni szkieletowych, pracy wątroby, a także pracy układu odpornościowego, wzroku czy wrażliwości na insulinę. Korzyści z suplementacji nie zaobserwowano natomiast u młodych myszy, u których poziom NMN wciąż był naturalnie wysoki.
Naukowcy wyjaśniają, że mononukleotyd nikotynoamidowy poprawia pracę mitochondriów, które w komórkach pełnią rolę centrów energetycznych.
- Biorąc pod uwagę to, że procesy wytwarzania energii przebiegają w podobny sposób w komórkach ludzkich - mamy nadzieję, że badania te pomogą nam stworzyć metody pozwalające zdrowiej się starzeć - komentuje autor badań dr Shin-ichiro Imai.