Reklama

Burak w wielu wariantach

Buraki są skarbnicą wartości odżywczych, działają odkwaszająco, a co najważniejsze, zachowują swoje właściwości niezależnie od formy podania. Możemy je gotować, zapiekać, kisić, a także spożywać na surowo w postaci surówek i soków. Korzystajmy z nich jak najczęściej. Warto, bo burak to niebagatelny pakiet zdrowotnych mocy.

Burak czerwony, obok kapusty i marchwi, jest trzecim z wielkiej trójki warzyw, które najczęściej goszczą na polskich stołach. Nie tylko pobudza apetyt, ale działa też odświeżająco i jest lekkostrawny. Od wieków stosowany nie tylko z uwagi na smak, ale też jako naturalne antidotum na wiele dolegliwości.

Dla wegetarian i mięsożerców

A jak go włączyć do jadłospisu? Możliwości mamy bez liku. Świetnie sprawdza się serwowany jako botwinka czy chłodnik, a także zupa krem. Doskonale nadaje się do pieczenia, gotowania i duszenia. Jest wdzięcznym dodatkiem do dań serwowanych z kaszą - w ten sposób jest najczęściej wykorzystywany w kuchni wegetariańskiej. Dobrze komponuje się w połączeniu z innymi warzywami, na przykład cukinią, papryką czy marchewką.

Reklama

Burak, jako dodatek do humusu czy składnik pysznego brownie, to znakomity efekt poszukiwań nowych smaków, które zapoczątkowali roślinożercy. Ważne, by o buraku pamiętali miłośnicy dań mięsnych. Ćwikła, czyli utarte buraki gotowane z chrzanem i podane z odrobiną kminku, doskonale wspierają pracę wątroby, odkwaszają organizm i usprawniają procesy trawienne, dlatego dobrze je serwować jako dodatek do ciężkostrawnych dań, w tym potraw na bazie mięs.

Esencja wartości odżywczych 

Nie sposób dyskutować z faktem, że najwięcej dla zdrowia wyciśniemy zjadając surowe buraki. Możemy je śmiało serwować w surówkach i sokach. Doskonałą wersją dla wzmocnienia systemu immunologicznego i pracy układu pokarmowego jest też korzystanie z kiszonych buraków.

Co w nich najcenniejszego?

Trzeba wiedzieć, że buraki mają kilka odmian, wyróżniamy: buraki pastewne, ćwikłowe i cukrowe. Buraki zawierają barwnik zwany antocyjanem, który występuje również w czerwonym winie. Z uwagi na wysoką zawartość żelaza są idealnym produktem krwiotwórczym, stąd polecane są jako profilaktyka, a także w leczeniu anemii. Buraki to też cenne źródło przeciwutleniaczy i kwasu foliowego, szczególnie istotnego dla kobiet planujących macierzyństwo, jak i ciężarnych.

Czerwone pigmenty (np. betanina) zawarte w burakach mają zdolność niszczenia wolnych rodników, które wpływają destrukcyjnie na DNA i mogą być przyczyną rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych. Świeży sok z buraka wspomagają organizm w trakcie chemioterapii.

Bez względu na postać, w jakiej je konsumujemy, buraki wzmacniają odporność organizmu na wszelkiego rodzaju wirusy. W ciężkich stanach chorobowych mogą znacznie złagodzić ich przebieg. Teraz, gdy nasze pociechy wróciły do szkół i przedszkoli, co wiąże się z kolejnym sezonem infekcyjnym, szczególnie warto o tym pamiętać. Zdrowie nie ma ceny, chrońmy je naturalnie.


Ewa Koza, mamsmak.com      

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: buraki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy