Buraki na stół
Nie ma drugiego tak zdrowego warzywa, jak burak. Powinien się znaleźć w diecie całej rodziny.
Nawet niemowląt, które ukończyły ósmy miesiąc życia. Początkowo buraczki najlepiej dodawać do zupki warzywnej. Gdy malec skończy rok, purée z buraków można podać mu jako jarzynkę do mięsa.
Warto pamiętać, by wprowadzać nowy produkt do diety maluszka pojedynczo, zaczynając od 2-3 łyżeczek. Następnie należy obserwować, czy u dziecka nie wystąpiła reakcja alergiczna.
Dlaczego warto po nie sięgać?
Zawarte w burakach antocyjanty sprawiają, że wzrasta nasza odporność. Badania dowodzą, że warzywa te mają właściwości antynowotworowe. Lekarze zalecają jedzenie ich w okresach spadku odporności oraz wzmożonego wysiłku fizycznego.
Ciemnoczerwone bulwy zawierają spore ilości żelaza oraz kwasu foliowego. Oba te składniki wspomagają procesy krwiotwórcze i zapobiegają niedokrwistości. Nic dziwnego, że osobom z anemią poleca się szczególnie picie soku ze świeżego buraka.
Ponadto sok z buraka powinien stać się stałym elementem diety osób z nadciśnieniem i podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Buraki, zwłaszcza spożywane na surowo, mają bardzo silny odczyn alkaliczny - pomagają przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu.