Cebula – warzywo o właściwościach dezynfekujących
Niepozorna z wyglądu, w każdej warstwie skrywa niezwykle cenne wartości odżywcze. Dziś, w skutek rozwoju rynku farmaceutycznego, nie doceniamy tego, co oferuje natura. Medycyna ludowa chętnie wykorzystywała lecznicze właściwości cebuli. Co warto o niej wiedzieć?
W krajach takich jak Gruzja czy Bułgaria, w których kuchnia pachnie cebulą, ludzie słyną z długowieczności. Przemysł farmaceutyczny chętnie wykorzystuje ją do produkcji preparatów bakteriobójczych, przeciwszkorbutowych i odkażających.
Wartości odżywcze
Dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości witaminy C cebula była przed laty uniwersalnym remedium na szkorbut. Jednak to nie wszystko, co możemy zyskać zapraszając ją na swoje talerze. Obecne w warzywie związki siarki wzmacniają odporność, a saponiny ułatwiają odksztuszanie i zapobiegają odkładaniu się cholesterolu. Cebula obfituje ponadto w olejki eteryczne i flawonoidy. Znajdziemy w niej szereg witamin, takich jak: prowitamina A, B1, B2, witamina młodości: E oraz K i PP.
Zawarte w warzywie sole wapnia i fosforu sprzyjają dobrej kondycji układu kostno-stawowego. Magnez ma właściwości przeciwmiażdżycowe i zapewnia dobrą pracę mięśni, w tym najważniejszego mięśnia w ludzkim ciele, czyli serca. Sole magnezu determinują ponadto pracę systemu immunologicznego, zwiększając odporność na różnego rodzaju drobnoustroje chorobotwórcze.
Cebula to bogactwo niezbędnego dla krwi żelaza, cynku o silnym działaniu przeciwwirusowym oraz selenu o właściwościach przeciwrodnikowych.
***Zobacz także***
Korzyści dla zdrowia
Spośród licznych właściwości leczniczych cebuli warto wymienić następujące:
- cebula jest wysokoodżywczym produktem, który powinien jak najczęściej gościć w naszym jadłospisie, najlepiej na surowo;
- spożywana regularnie jest doskonałą profilaktyką anemii;
- wzmacnia odporność;
- ma działanie dezynfekujące;
- pomaga zwalczyć wirusy, bakterie i grzyby - jednocześnie skracając czas infekcji i łagodząc jej przebieg;
- ma udokumentowane naukowo silne działanie antybakteryjne, stąd nazywana jest antybiotykiem z natury;
- jest szczególnie rekomendowana w trakcie i po kuracji antybiotykami syntetycznymi: pomaga odbudować naturalną florę bakteryjną jelit i uporać się z nierzadko będącą ich następstwem grzybicą;
- jest zalecana przy infekcjach wirusowych, skuteczna również w zwalczaniu grypy;
- zawarte w niej saponiny pomagają uporać się z suchym kaszlem;
- przeciwdziała miażdżycy, odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, obniża ciśnienie krwi;
- zwalczając wolne rodniki chroni przed rozwojem chorób nowotworowych (o ile spożywamy ją regularnie) i opóźnia procesy starzenia komórek; działa moczopędnie;
- zmniejsza obrzęk i świąd po ukąszeniu owadów;
- wspomaga gojenie ran, odmrożeń i oparzeń;
- jest pomocna przy przewlekłych zaparciach;
- zwalcza pasożyty przewodu pokarmowego.
Ewa Koza, mamsmak.com
***Zobacz także***