Reklama

Cenna cytryna

Dzieciom możemy podać cytrynę, gdy skończą roczek. Warto korzystać z jej dobrodziejstw zwłaszcza o tej porze roku.

Sok z cytryny, z uwagi na bogactwo witaminy C najczęściej jest stosowany jako dodatek do herbaty. Można z niego zrobić także orzeźwiają lemoniadę.

Cytryna jest niezbędnym dodatkiem do marynowania ryb oraz drobiu, przeznaczonych do pieczenia.

Otarta skórka z wyparzonej cytryny dodaje aromatu ciastom i deserom. Z uwagi jednak na to, że owoc może uczulać, lepiej nie dodawać go do dań dla dziecka, które ma skłonności do alergii.

Atutem cytryny jest obecna w niej rutyna, która uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega utracie niezwykle ulotnej witaminy C. Obok królowej witamin, z cytryny pozyskamy również witaminy: B1, B2, B6, niacynę, kwas foliowy i dwa silne przeciwutleniacze w postaci witamin A i E. 

Reklama


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cytryna
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy