Cenna cytryna
Dzieciom możemy podać cytrynę, gdy skończą roczek. Warto korzystać z jej dobrodziejstw zwłaszcza o tej porze roku.
Sok z cytryny, z uwagi na bogactwo witaminy C najczęściej jest stosowany jako dodatek do herbaty. Można z niego zrobić także orzeźwiają lemoniadę.
Cytryna jest niezbędnym dodatkiem do marynowania ryb oraz drobiu, przeznaczonych do pieczenia.
Otarta skórka z wyparzonej cytryny dodaje aromatu ciastom i deserom. Z uwagi jednak na to, że owoc może uczulać, lepiej nie dodawać go do dań dla dziecka, które ma skłonności do alergii.
Atutem cytryny jest obecna w niej rutyna, która uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega utracie niezwykle ulotnej witaminy C. Obok królowej witamin, z cytryny pozyskamy również witaminy: B1, B2, B6, niacynę, kwas foliowy i dwa silne przeciwutleniacze w postaci witamin A i E.