Reklama

Chcesz być szczupła i mieć dobry humor? Zadbaj o dietę bogatą w tłuszcze

- Badania pokazują, że ludzie, którzy stosują dietę niskotłuszczową, znacznie częściej popadają w depresję, drażliwość, gniew i częściej towarzyszy im uczucie wrogości - opisuje na łamach "Psychology Today" dr Caroline Kamau. I ma na to dowody.

Badaczka powołuje się m.in. na długoterminowe badanie z udziałem 12 404 osób. W ciągu 10 lat badań stwierdzono, że mężczyźni na diecie niskotłuszczowej już po roku byli o 26 proc. bardziej narażeni na depresję. Po 10 latach ryzyko depresji pozostało o 14 proc. wyższe. Kobiety po roku na diecie niskotłuszczowej były o 37 proc. bardziej narażone na depresję. Po 10 latach ryzyko depresji pozostało o 30 proc. wyższe.

Diety niskotłuszczowe zdefiniowano w badaniach jako regularne spożywanie beztłuszczowych posiłków, beztłuszczowych produktów mlecznych i niskotłuszczowych produktów mlecznych, takich jak margaryna.

Reklama

W kontrolowanym badaniu 359 kobiet poproszono o stosowanie diety o niższej zawartości tłuszczu, w której 15-20 proc. kalorii pochodziło właśnie z tłuszczu, natomiast 382 kobiety poproszono o spożywanie ich zwykłej diety, gdzie średnio 29-30 proc. dziennych kalorii pochodziło z tłuszczu.

Obie grupy kobiet otrzymały porady dietetyczne i miały normalną wagę 62-63 kg. Kobiety na diecie niskotłuszczowej doświadczyły znacznie wyższego poziomu stresu i problemów ze snem.

***Zobacz także***

- Dwa długoterminowe badania pokazują, że diety o niskiej zawartości tłuszczu zwiększają prawdopodobieństwo popadnięcia w depresję, inne badanie wykazało, że diety o niskiej zawartości tłuszczu zwiększają ryzyko stresu i problemów ze snem.

Jeden krótkoterminowy eksperyment pokazuje, że diety o niskiej zawartości tłuszczu zwiększają ryzyko, że osoby je stosujące staną się bardziej drażliwe, złe, wrogo nastawione, napięte i niespokojne.

Kolejny krótkoterminowy eksperyment wykazał, że diety o niskiej zawartości tłuszczu zwiększają ryzyko drażliwości i mniej pozytywnych emocji - komentuje zebrane badania dr Kamau.

Ekspert podkreśla istotną rolę tłuszczów w diecie, wskazuje jednak na konieczność wybierania właściwych ich źródeł. Warto zatem sięgać po takie produkty jak oliwa, tłuste ryby, mięso, orzechy lub nasiona. Jak zaznacza, tłuszcze trans również zwiększają ryzyko depresji, zatem obok odpowiedniej ilości, równie istotna jest ich jakość.

- Tłuszcz z diety jest ważny dla zdrowia psychicznego i zdrowia fizycznego. Na przykład pomaga twojemu ciału wchłonąć witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witamina A, D i E, dlatego oficjalne wytyczne zalecają codzienne spożywanie około 70 g odpowiednich rodzajów tłuszczu - podkreśla.

***Zobacz także***

PAP life
Dowiedz się więcej na temat: dieta | zdrowie | tłuszcz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy