Reklama

Chcesz być zdrowa, jedz chleb

Produkty zbożowe są podstawą prawidłowego żywienia i powinny stanowić od 55 do 60 proc. kalorii zawartych w każdym posiłku.

Produkty zbożowe m.in. pieczywo, makarony, kasze, płatki zbożowe, muszą znajdować się w każdym posiłku, gdyż są źródłem wielu składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

- "Pomimo poprawy żywieniowych zachowań Polaków, w naszej diecie ciągle za dużo jest tłuszczów, a brakuje węglowodanów złożonych i białka - mówiła dr Kozłowska - Wojciechowska z RPZŻ na konferencji prasowej.

Węglowodany złożone są niezbędne do prawidłowego przebiegu przemian biochemicznych w organizmie. Ich niedobór w pożywieniu powoduje zaburzenia poziomu glukozy, która jest podstawowym cukrem niezbędnym do pracy mięśni i mózgu. Produktami zawierającymi węglowodany złożone są zboża, warzywa korzeniowe i bulwiaste, nasiona roślin strączkowych oraz owoce.

Reklama

Dieta bogata w węglowodany złożone obniża ryzyko wystąpienia otyłości i związanych z nią chorób np. zawału serca.

- Wiele kobiet stosujących półpłynne diety odchudzające, w których są niewystarczające ilości błonnika, choruje później na raka jelita grubego - dodaje prof. Marek Naruszewicz z RPZŻ.

- Najważniejsze posiłki dnia z punktu widzenia racjonalnego żywienia to pierwsze i drugie śniadanie, które powinny dostarczyć około 35 proc. dziennego zapotrzebowania na energię - twierdzi dr Kozłowska-Wojciechowska z Rady Promocji Zdrowego Żywienia. Po całej nocy, kiedy nasz organizm wykorzystuje znaczną część zapasów węglowodanów, szczególnie glukozy, ważne jest by każdy dzień zaczynać od zjedzenia śniadania. Poranny posiłek musi zawierać produkt zbożowy.

Kiedy nie dostarczymy każdego dnia rano naszemu organizmowi energii i składników do produkcji glikogenu będziemy czuć się zmęczeni i rozdrażnieni, a nasza zdolność koncentracji będzie bardzo niska.

PAP
Dowiedz się więcej na temat: chleb
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama