Chiński czosnek wybielany chlorem! Wystrzegaj się go!
Nie każdy lubi smak czosnku, ale nikt nie zaprzeczy jego zdrowotnym właściwościom. Czosnek jest także ważnym dodatkiem do dań, urozmaicającym ich smak. Czosnek jednak czosnkowi nierówny. W marketach możemy najczęściej natknąć się na czosnek importowany z Chin. Nasz rodzimy, polski czosnek jest dużo smaczniejszy i o wiele bardziej ekologiczny. Jak je rozróżnić?
Kraj pochodzenia najszybciej zdradzi nam kolor wybieranego czosnku. Ten z Chin jest nienaturalnie biały, gdyż jego kolor “poprawiony" jest zabiegami chemicznymi. Niekiedy stosuje się w tym celu chlor. Nasz rodzimy czosnek wygląda o wiele bardziej naturalnie, posiada plamki, przebarwienia. Od razu kojarzy się bardziej swojsko. Polski czosnek ma również mocniejszy zapach i smak.
Możemy także zwrócić uwagę na stosunek wielkości czosnku do jego wagi. Chiński jest duży, ale wydaje się dziwnie lekki. Ekologiczny czosnek jest mniejszy, a przy nasadzie widoczne są jeszcze resztki odciętego korzenia.
Nie tylko czosnek, ale też warzywa, mięso owoce najlepiej kupować u lokalnego producenta. Mamy wtedy pewność, że produkt będzie wysokiej jakości, zdrowy, ekologiczny, a przy okazji wesprzemy również pobliski biznes.
Bazary, małe targi to kolejna dobra zakupowa lokalizacja. Dla smaku, aromatu i prozdrowotnych właściwości warto nadłożyć odrobinę drogi i raz na jakiś czas zrezygnować z zakupów w dużym supermarkecie.
Zobacz także:
Jak zrobić bulion warzywny z domowych ziół
Kostki rosołowe: Co zawierają i czy warto je dodawać do potraw?