Chipsy – chrup na zdrowie

article cover
123RF/PICSEL

Chipsy – chrup na zdrowie

Nie wybielajmy jednak soli. Ona jest nam niezbędna dla równowagi wodno-elektrolitowej, ale niemal wszyscy spożywamy jej za dużo, co sprzyja nadciśnieniu i zaburza wiele procesów życiowych.
Nie wybielajmy jednak soli. Ona jest nam niezbędna dla równowagi wodno-elektrolitowej, ale niemal wszyscy spożywamy jej za dużo, co sprzyja nadciśnieniu i zaburza wiele procesów życiowych. 123RF/PICSEL
Składniki: - 4-5 liści jarmużu; - 2 łyżki oleju rzepakowego; - duża szczypta pieprzy cayenne; - szczypta soli himalajskiej; - szczypta papryki wędzonej (lub słodkiej). Dokładnie umyte i osuszone liście rozdrabniamy w palcach, tak, żeby uzyskać około 2 cm, pozbawione twardych, zgrubiałych włókien, kawałki. Wkładamy je do dużej, szklanej miski. Dodajemy olej, przyprawy i dokładnie mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ciasno rozkładamy jarmuż. Ważne, żeby chipsy nie nachodziły na siebie. Jeśli jest ich za dużo, lepiej upiec drugą turę. Pieczemy około 5 minut w nagrzanym do temperatury 150 stopni piekarniku, pilnując, by wyszły chrupkie, ale nie przypalone. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe skropione sokiem z cytryny. Ewa Koza, mamsmak.com
Składniki: - 4-5 liści jarmużu; - 2 łyżki oleju rzepakowego; - duża szczypta pieprzy cayenne; - szczypta soli himalajskiej; - szczypta papryki wędzonej (lub słodkiej). Dokładnie umyte i osuszone liście rozdrabniamy w palcach, tak, żeby uzyskać około 2 cm, pozbawione twardych, zgrubiałych włókien, kawałki. Wkładamy je do dużej, szklanej miski. Dodajemy olej, przyprawy i dokładnie mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ciasno rozkładamy jarmuż. Ważne, żeby chipsy nie nachodziły na siebie. Jeśli jest ich za dużo, lepiej upiec drugą turę. Pieczemy około 5 minut w nagrzanym do temperatury 150 stopni piekarniku, pilnując, by wyszły chrupkie, ale nie przypalone. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe skropione sokiem z cytryny. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Co jest podstawowym składnikiem chipsów? Czyżby ziemniaki? Okazuje się, że nie zawsze. Niektóre z popularnych na rynku powstają z masy ziemniaczanej (rozdrobnionych, zamienionych w papkę bulw), z której formowane są przypominające plasterki ziemniaka krążki. To i tak najzdrowszy składnik chipsów, które kupisz w sklepie.
Co jest podstawowym składnikiem chipsów? Czyżby ziemniaki? Okazuje się, że nie zawsze. Niektóre z popularnych na rynku powstają z masy ziemniaczanej (rozdrobnionych, zamienionych w papkę bulw), z której formowane są przypominające plasterki ziemniaka krążki. To i tak najzdrowszy składnik chipsów, które kupisz w sklepie. 123RF/PICSEL
Chipsy i frytki mają niechlubne pierwsze miejsce w rankingu największej zawartości akrylamidu, związku, który powstaje w wyniku smażenia w głębokim tłuszczu. Wiele badań naukowych potwierdza jego kancerogenne działanie na komórki ludzkiego organizmu. Akrylamid sprzyja stanom zapalnym, zmianom miażdżycowym i zaburzeniom erekcji. Korci cię piwo i chipsy – zastanów się czy warto? Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia, choć bardziej uczciwe byłoby powiedzieć – dla jego rujnowania, jest smak chipsów, na które się decydujemy. Okazuje się, że solone zaszkodzą najmniej. Dlaczego? Do solonych po prostu dodaje się NaCl. Paprykowe, cebulowe, bekonowe i każde inne naszpikowane są dodatkowo aromatami i substancjami odpowiedzialnymi za uzyskanie pożądanego smaku. Pamiętają, jak w przypadku każdego produktu spożywczego, im krótsza lista składników, tym lepiej. Masz ochotę na coś paprykowego – kup paprykę.
Chipsy i frytki mają niechlubne pierwsze miejsce w rankingu największej zawartości akrylamidu, związku, który powstaje w wyniku smażenia w głębokim tłuszczu. Wiele badań naukowych potwierdza jego kancerogenne działanie na komórki ludzkiego organizmu. Akrylamid sprzyja stanom zapalnym, zmianom miażdżycowym i zaburzeniom erekcji. Korci cię piwo i chipsy – zastanów się czy warto? Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia, choć bardziej uczciwe byłoby powiedzieć – dla jego rujnowania, jest smak chipsów, na które się decydujemy. Okazuje się, że solone zaszkodzą najmniej. Dlaczego? Do solonych po prostu dodaje się NaCl. Paprykowe, cebulowe, bekonowe i każde inne naszpikowane są dodatkowo aromatami i substancjami odpowiedzialnymi za uzyskanie pożądanego smaku. Pamiętają, jak w przypadku każdego produktu spożywczego, im krótsza lista składników, tym lepiej. Masz ochotę na coś paprykowego – kup paprykę. 123RF/PICSEL
Gdyby otwierając paczkę rozebrać chipsy na składniki, ponad 1/3 zawartości wypełniłby olej. Poza pieczonymi (wciąż są w mniejszości), chipsy powstają poprzez smażenie w głębokim tłuszczu. Najczęściej jest to najtańszy, utwardzany tłuszcz palmowy, który sprawia, że chipsy mogą być dłużej przechowywane i zachowują chrupkość. To atut dla producentów. Konsument z każdym chipsem zwiększa swoje szanse na rozwój cukrzycy, chorób nowotworowych, miażdżycy i innych schorzeń kardiologicznych , a także obniża sprawność i wydajność systemu immunologicznego.
Gdyby otwierając paczkę rozebrać chipsy na składniki, ponad 1/3 zawartości wypełniłby olej. Poza pieczonymi (wciąż są w mniejszości), chipsy powstają poprzez smażenie w głębokim tłuszczu. Najczęściej jest to najtańszy, utwardzany tłuszcz palmowy, który sprawia, że chipsy mogą być dłużej przechowywane i zachowują chrupkość. To atut dla producentów. Konsument z każdym chipsem zwiększa swoje szanse na rozwój cukrzycy, chorób nowotworowych, miażdżycy i innych schorzeń kardiologicznych , a także obniża sprawność i wydajność systemu immunologicznego. 123RF/PICSEL
Jeśli te argumenty nie powstrzymają cię przed pałaszowaniem kolejnej paczki, nie ma sensu wymieniać kolejnych. Jeśli jednak chcesz spróbować czegoś nowego – zrób dziecinnie proste chipsy jarmużowe. Zielone, z dodatkiem pieprzu cayenne, smakują wybornie. Zanim jednomyślnie zawyrokujesz „nie, to nie dla mnie”, spróbuj. Zakochasz się w ich smaku i nie wrócisz już do tego, co rujnuje twoje zdrowie.
Jeśli te argumenty nie powstrzymają cię przed pałaszowaniem kolejnej paczki, nie ma sensu wymieniać kolejnych. Jeśli jednak chcesz spróbować czegoś nowego – zrób dziecinnie proste chipsy jarmużowe. Zielone, z dodatkiem pieprzu cayenne, smakują wybornie. Zanim jednomyślnie zawyrokujesz „nie, to nie dla mnie”, spróbuj. Zakochasz się w ich smaku i nie wrócisz już do tego, co rujnuje twoje zdrowie. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?