Reklama

Chleb nasz powszedni

Przybrałaś na wadze, w pasie przybyło ci kilka centymetrów, z trudem zapinasz spódnicę? Pomyśl, co może być tego przyczyną.

Eksperci żywienia zaczęli od niedawna "wieszać psy" na codziennym chlebie, podstawowym składniku pożywienia milionów ludzi. Pieczywo bowiem można winić za dodatkowe, przybywające rok po roku centymetry w obwodzie.

Okazuje się, że białe pieczywo, rogale, bułki, bajgle przynoszą więcej szkody niż pożytku. Jest to wynik trzyletnich badań nawyków żywieniowych przeprowadzonych na grupie 500 osób. Okazało się, że ci, którzy gustowali w białym pieczywie rozwinęli daleko większe żołądki niż amatorzy pieczywa wieloziarnistego i razowego.

Ale dlaczego białe pieczywo jest szkodliwe?

Reklama

Oczyszczone ziarno białego pieczywa stosunkowo szybko zamienia się w organizmie w cukier. To podnosi poziom insuliny, której zadaniem jest przesunięcie cukru z krwi do komórek organizmu, które - niestety - umiejscowione są w rejonie brzusznym.

Zanim jednak zrezygnujesz z codziennego menu z tostów zastanów się, czy nie warto tylko przejść na brązowe pełnoziarniste pieczywo. Dieta oparta na pieczywie wieloziarnistym obniża m.in. ryzyko zapadnięcia na cukrzycę, niektóre nowotwory i choroby serca.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pieczywo | chleb
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy