Choroba, którą nasila źle dobrana dieta. Dolegliwości dotyczą aż 15% światowej populacji

Migrena częściej atakuje kobiety niż mężczyzn
Migrena częściej atakuje kobiety niż mężczyzn123RF/PICSEL
  • Spożywanie zbyt zimnego lub gorącego jedzenia przyczynia się do wywołania napadów bólu migrenowego.
  • Ataki migreny mogą być także związane z odwodnieniem organizmu. By zniwelować ryzyko ich wystąpienia, dobrze jest wypijać minimum 2 litry wody dziennie.
  • Podczas napadów migrenowych najlepiej zasłonić okna oraz wyłączyć światła. Ulgę w dolegliwości przynoszą także zimne okłady.

Jak odróżnić migrenę od bólu głowy?

Zobacz również:

    Objawy i przyczyny

    Nadużywanie kofeiny sprzyja częstszym atakom migreny
    Nadużywanie kofeiny sprzyja częstszym atakom migreny123RF/PICSEL
    • przewlekły stres,
    • odchudzanie się,
    • pomijanie oraz nieregularne spożywanie posiłków,
    • odwodnienie organizmu,
    • przyjmowanie środków antykoncepcyjnych,
    • wejście w menopauzę,
    • gwałtowne zmiany w pogodzie,
    • zaburzenia miesiączkowania,
    • okres ciąży,
    • stosowanie używek,
    • nadużywanie kofeiny.

    Wpływ diety na migrenę

    • siarczyny,
    • glutaminian sodu,
    • azotany,
    • czerwień koszenilową,
    • aminy biogenne,
    • sztuczne słodziki,
    • beta-fenyloalaninę.

    Z tych produktów zrezygnuj

    Fast-food w diecie wpływa na ataki migreny
    Fast-food w diecie wpływa na ataki migreny123RF/PICSEL
    • żywność typu fast-food,
    • produkty wędzone,
    • drożdże,
    • kawa,
    • sery długodojrzewające,
    • wyroby wędliniarskie (kiełbasa, pasztet oraz parówki),
    • wybrane tłuste ryby,
    • kostki rosołowe,
    • przyprawy typu maggi oraz vegeta,
    • kakao i czekolada,
    • białe oraz czerwone wino,
    • słodziki,
    • część przypraw, np. czosnek, koper, kolendra, papryka, imbir.

    Migrena - co można bezpiecznie jeść?

    • napoje bezkofeinowe,
    • świeże owoce i warzywa,
    • nasiona dyni i ziarna sezamu,
    • domowe sosy bez octu,
    • jajka,
    • woda mineralna,
    • oleje roślinne,
    • chude gatunki mięs,
    • żywność naturalna niskoprzetworzona,
    • produkty o niskim indeksie glikemicznym, np. brązowy ryż, chleb żytni, makaron pełnoziarnisty.
    Częste migreny? Nie jedz tych produktówInteria.tv