Reklama

Reklama

Chroni organizm

E - jest nazywana witaminą młodości, ale potrzebują jej także dzieci. W diecie najmłodszych nie może jej zabraknąć.

Jak działa?

Reklama

Chroni organizm przed szkodliwym działaniem zanieczyszczeń w otoczeniu. Zapobiega powstawaniu wolnych rodników uszkadzających komórki.

Gdzie jej szukać? Zawierają ją: olej słonecznikowy, olej rzepakowy, kasze, pieczywo z mąki z pełnego przemiału, orzechy, nasiona słonecznika, migdały, masło, margaryna miękka, mleko, jaja, pomidory.

Aby dobrze się wchłaniała

Zawierających ją produktów nie należy zamrażać. Wiele z nich zawiera wielonienasycone tłuszcze, które ułatwiają wchłanianie witaminy E. Pozostałe najlepiej serwować z tłuszczami pochodzenia roślinnego. Pomidory warto więc skropić oliwą, a razowiec - posmarować margaryną.

***Zobacz także***

Dowiedz się więcej na temat: witamina E

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje