Reklama

Ciekawostki na temat słodyczy, o których mało kto wie

Lubimy je ponieważ są słodkie, poprawiają nam humor i idealnie nadają się jako przekąska podczas pracy i nauki. O czym mowa? Oczywiście o słodyczach. Wielu z nas różnego rodzaju słodkości je regularnie. Z pewnością nie trzeba nikogo uświadamiać, że większość z nich zawiera sporo cukru, ale mało kto wie o ciekawostkach na temat słodyczy. Niektóre z nich są naprawdę zaskakujące! Przekonajmy się.

Co oznacza biały nalot na czekolady

Na czekoladzie możemy zaobserwować czasami biały nalot. Zapewne wielu z nas często zastanawiało się, co on oznacza i czy nie jest aby szkodliwy dla zdrowia. Rozwiewamy zatem wątpliwości. Jeśli na czekoladzie, którą kupiliśmy jest biały nalot, nie musimy obawiać się, że jest ona nieświeża. Te białe cząsteczki to osad z tłuszczu. Mogą świadczyć one o tym, że czekolada była przechowywana w niewłaściwych warunkach, na przykład w zbyt ciepłym miejscu. Czekoladę z białym nalotem można zatem jeść bez obaw.

Który z deserów ma najmniej kalorii?

Reklama

Kto powiedział, że deser musi być wysokokaloryczny? Są desery i to słodkie, które mają niewiele kalorii. Jednym z nich jest na przykład sorbet, który nie zawiera tłuszczu, dlatego nie tuczy. Sorbety świetnie sprawdzą się w diecie osób, które dbają o linię.

Żelki powstają z...

Żelki to jedna z ulubionych przekąsek maluchów, ale nie tylko. Są gumowate, mają przeróżne smaki i wciągają. Ich miłośnicy powinni wiedzieć, z czego są robione. Na początku żelki były robione z tzw. gumy arabskiej. Dzisiaj zamiast tego składnika do żelek dodaje się żelatynę wieprzową.

A z czego powstaje masa kajmakowa?

Karmel i masa kajmakowa to niebo w gębie, choć niektórzy twierdzą, że są zbyt słodkie. Nadal jednak należą do grupy popularnych słodkości. A z czego powstają? Karmel wyłącznie z cukru. Pod wpływem wysokiej temperatury cukier topi się i powstaje karmel, natomiast kajmak z mleka i cukru. Jest jeden łatwy sposób na przygotowanie masy kajmakowej. Wystarczy przez kilka godzin gotować mleko skondensowane.

Czekolada była kiedyś walutą

Ziarna kakaowca, z których powstaje czekolada, były kiedyś używane jako waluta. W średniowieczu Aztekowie płacili nimi za inne towary. Najczęściej dotyczyło to transakcji z Majami.

Czekolada jest jednym z najbardziej szkodliwych słodyczy dla psów

Powinni wiedzieć o tym nie tylko miłośnicy słodyczy, ale przede wszystkim właściciele psów. Czekolada może bardzo zaszkodzić czworonogom, a to dlatego, że zawiera teobrominę - substancję, która jest trująca dla organizmu psa. Objawy zatrucia mogą wystąpić już po zjedzeniu jednej tabliczki. Na skutek spożycia czekolady u psa dochodzi do pobudzenia ośrodkowego układy nerwowego oraz układu sercowo-naczyniowego. Taka sytuacja może skończyć się nawet śmiercią.

Lody są zamiast wysokokalorycznych słodyczy

Jeśli dbamy o linię, nie musimy całkowicie rezygnować ze słodyczy. Sięgnijmy wtedy po lody, ponieważ zawierają mało kalorii, a szczególnie śmietankowe. Ponadto, nasz organizm szybko je trawi, więc nie będą powodować problemów trawiennych.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy