Reklama

Co jeść, gdy bolą stawy?

Gdy bolą nas stawy, prawdopodobnie w tym miejscu zrobił się stan zapalny. Jeśli ból szybko ustąpił, stan zapalny zniknął. Jeśli jednak trwa długo, prowadzi do niszczenia tkanek dlatego warto spróbować go złagodzić właściwą dietą.

1. Jemy (najlepiej dodając do każdego posiłku) czosnek, ryby i oliwę. Mają one substancje działające antyzapalnie. 

2. Smarujemy kanapkę oliwą zamiast masłem, dodajemy łyżkę do sałatki. 

3. Przyprawiamy dania imbirem i czosnkiem - zmiażdżonym świeżym lub suszonym. 

4. Jemy tłuste ryby morskie (np. śledzie, łososia, sardynki) 3 razy dziennie - na kanapki na śniadanie, pieczone na obiad, a w lekkiej sałatce na kolację.

5. Inne zalecane produkty powinny być bogate w antyoksydanty i zdrowe bakterie kwasu mlekowego. Najwięcej antyoksydantów jest w ciemnozielonych warzywach, np. sałacie, kapuście i ciemnych owocach np. winogronach, żurawinie. 

Reklama

6. Dużo zdrowych bakterii jest w fermentowanych produktach mlecznych, np. kefirze, maślance, jogurcie. Unikamy mięsa i cukru, bo nasilają stany zapalne.

100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy