Co jeść na kolację? Pomysły na zdrowe potrawy
Dietetycy są zdania, że niejedzenie kolacji prowadzi do zaburzeń w procesie przemiany materii i problemów ze snem. Warto o tym pamiętać, gdy tłumacząc się dietą i dbałością o prawidłową sylwetkę, pomijamy ostatni posiłek dnia. Równie często popełniamy inny błąd, czyli wybieramy to, co akurat mamy pod ręką i zjadamy w pośpiechu, dostarczając tym samym do organizmu nadmierne ilości kalorii, które wieczorem i w nocy nie są nam w ogóle potrzebne. Podpowiadamy, jakie dania wybierać na kolację, by móc się rozkoszować nimi bez wyrzutów sumienia.
Popularna teoria na temat jedzenia kolacji brzmi, że trzeba ją spożyć przed godziną osiemnastą. W istocie wszystko zależy od tego, o której godzinie kładziemy się spać. Ostatni posiłek najlepiej jeść na 2-3 godziny przed snem. Dzięki stosowaniu tej zasady utrzymamy poziom cukru na stałym poziomie, usprawnimy i przyspieszymy procesy metaboliczne oraz unikniemy napadów wilczego głodu.
Co jeść na kolację, aby mieć piękną sylwetkę?
Kolacja powinna być lekka, niskokaloryczna i niskotłuszczowa. Są to wyznaczniki przyrządzania posiłków nie tylko w przypadku osób dbających o linię, ale wszystkich tych, którzy troszczą się o swoje zdrowie. Aby kolacja "nie odkładała" nam się w boczkach, trzeba pamiętać, że jej podstawą powinny być warzywa w każdej postaci: duszone, pieczone, gotowane na parze, grillowane czy zmieszane w sałatkach. Idealne będą również ryby, wędliny drobiowe oraz mięso, ale niepanierowane i niesmażone. Doskonałym i zdrowym rozwiązaniem są te ż jajka oraz chudy ser. Możesz również przygotować lekkie warzywne risotto.
Do przygotowania apetycznej kolacji potrzebne ci będą pomidorki koktajlowe (ok. 10 sztuk) , ser mozzarella, świeża bazylia, ząbek czosnku, nasiona słonecznika, oliwa z oliwek i pełnoziarnisty makaron.
Sposób przyrządzania:
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie - najlepiej do twardości, jaką lubisz. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki, a zwyczajne w drobną kostkę. Dodaj do nich posiekany czosnek i porwaną świeżą bazylię. Całość dopraw solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Ugotowany makaron wymieszaj z pomidorami i gotowe. Danie wystarczy rozłożyć na talerze, dorzucić pokrojoną mozzarellę, posypać nasionami słonecznika i delektować się pyszną, ciepłą kolacją.
Hummus na kolację
Modny i coraz częściej jedzony przez nas hummus idealnie nadaje się do przygotowania wieczornego posiłku.
Możesz zjeść go jako dodatek do kromki żytniego chleba albo tostów przygotowanych z żytniego pieczywa. Do ich przygotowania potrzebne będą takie składniki jak: chleb żytni razowy, hummus o smaku naturalnym, 1/2 awokado, 1/2 papryczki chilli, natka pietruszki, liście rukoli lub innej, ulubionej sałaty.
Gdy już masz wszystkie składniki zacznij działać: chleb podpiecz w tosterze lub w piekarniku. Papryczkę chilli oczyść z nasionek i posiekaj. Następnie wymieszaj z drobno pokrojoną natką pietruszki. Awokado pokrój w plasterki. Chleb posmaruj hummusem, ułóż liście rukoli i plasterki awokado. Na koniec ułóż mieszankę chilli i natki pietruszki, a następnie zajadaj. Smacznego!
Dietetycy wskazują, że ryby powinny gościć w naszym jadłospisie przynajmniej trzy razy w tygodniu. Dlatego, jeśli zastanawiasz się nad wyborem dania, które przygotujesz na kolację, może warto postawić właśnie na rybę. Do przygotowania dania potrzebne ci będą: 80 g fileta z sandacza, 100 g selera korzeniowego, trzy marchewki, jedna pietruszka, puszka pomidorów, sól i pieprz do smaku.
Jak przygotować rybę na kolację?
Filety upiecz bez dodatku tłuszczu. Warzywa oczyść i zetrzyj na tarce. Włóż do garnka, dodaj pomidory i przyprawy.
Duś do miękkości. Ułóż rybę na talerzu, na nią połóż przygotowane wcześniej warzywa. Rybę podawaj samą albo z ryżem lub z pieczywem pełnoziarnistym.