Reklama

Co jeść zimą, by nie przytyć?

Zima to czas, w którym łatwo przybierać kilka dodatkowych kilogramów. Sprzyjają temu głównie ograniczona aktywność fizyczna i podjadanie słodkości w zimowe, mroźne wieczory. Poza tym, święta również dokładają swoją cegiełkę. Efekt? Zima się kończy, a my ze zdumieniem patrzymy na wagę. Dlatego w okresie jesienno-zimowym warto zwracać szczególną uwagę na to, co jemy oraz włączyć do diety produkty, które przyspieszą przemianę materii i spalanie tłuszczu. Podpowiadamy, co uwzględnić w zimowym jadłospisie, by nie przytyć przez kilka mroźnych miesięcy.

Jak jeść zimą – podstawowe zasady:

Odżywianie w okresie zimowym rządzi się kilkoma ważnymi zasadami. Przestrzegając ich unikniesz przytycia. Oto one:

1. Jedz mniej, ale częściej.

2. Jedz regularnie.

3. Ogranicz spożywanie cukru do minimum.

4. Unikaj tłustych, wysokokalorycznych potraw.

5. Pij dużo wody.

6. Jedz często ciepłe potrawy.

7. Sięgaj po zdrowe przekąski.

8. Pamiętaj o jedzeniu śniadania.

Lekkie, ale energetyczne warzywa i owoce

Warzywa i owoce to podstawa zimowej diety. Większość z nich nie tylko pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego, ale również wzmacnia odporność organizmu. Pamiętaj jednak, by wybierać te niskokaloryczne, a jednocześnie energetyczne. W przypadku owoców świetnie sprawdzą się jabłka, truskawki (mogą być mrożone), ananasy, pomarańcze, a także papaja. To doskonałe źródła energii. Z warzyw wybieraj zielone warzywa liściaste, buraki, seler, a także marchew. Zawierają cenne wartości odżywcze, a w dodatku przyspieszają metabolizm.

Reklama

Płatki owsiane

Płatki owsiane to kolejny produkt, którego nie powinno zabraknąć w zimowym jadłospisie. Najlepiej jeść je na śniadanie, gdyż doskonale pobudzają organizm do pracy i dodają energii. Poza tym, to typowo śniadaniowy produkt. Płatki owsiane świetnie wpływają na procesy trawienne, a także na pracę całego organizmu.

Ryby

Zimowa dieta powinna obfitować również w ryby, które bogate są w kwasy nienasycone obniżające poziom złego cholesterolu we krwi. Regularnie jedzone ryby zapobiegają również odkładaniu się tłuszczu. Oczywiście nie wszystkie. W zimowym jadłospisie szczególnie warto uwzględnić łososia, pstrąga, tuńczyka i mintaja. To wartościowe, a zarazem niskokaloryczne ryby.

Suszone owoce

Suszone owoce to najlepszy zamiennik słodyczy. Dodawaj je do owsianki, jedz je po obiedzie i gdy poczujesz chęć na słodycze. Suszone owoce pozytywnie wpływają na procesy trawienne i dodają sporo energii!

Świeże soki i koktajle

Zamiast słodzonych popularnych napojów pij świeże soki i koktajle. Do ich przygotowania wykorzystaj świeże warzywa i owoce, a także jogurty naturalne. To bomby witaminowe, które wzmocnią odporność, a także pomogą utrzymać zgrabną sylwetkę.

Pieczywo razowe

Razowe pieczywo to bogate źródło błonnika i cennych wartości odżywczych. Przy tym jest niskokaloryczne i niedrogie. To zdecydowanie najlepszy rodzaj pieczywa do zimowego jadłospisu.

Zupy

Zupy to jeden z najważniejszych elementów zimowej diety. Są zdrowe, rozgrzewające i dobroczynnie wpływają na trawienie. Pamiętaj jednak, by gotować je na bazie świeżych warzyw.

Czego unikać?

W jesienno-zimowym jadłospisie nie powinny znaleźć się z pewnością produkty mączne – makarony i kluski, a także tłuste i ciężkie potrawy. Warto unikać również słodyczy. Zdecydowanie lepiej zastąpić je wspomnianymi suszonymi owocami. W zimie większość z nas rzadziej się rusza. Mamy zatem mało okazji do spalania tego typu potraw.

W okresie jesienno-zimowym oprócz odpowiedniej diety warto pamiętać również o aktywności fizycznej. Sport nie tylko pomaga spalić kalorie. Dodaje również energii, zapobiega depresji i wzmacnia odporność. A przecież tego potrzebujemy najbardziej w mroźne, zimowe dni.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy