Co oznacza nalot na języku?
Zdrowy człowiek ma różowy, pozbawiony wszelkich nalotów język. Jeśli jednak zauważymy na języku białe, żółte, czerwone lub szare plamy, może to być pierwszy objaw choroby. Warto więc nauczyć się dostrzegać te subtelne sygnały i zapoznać się z informacjami, które pomogą ustalić co taki nalot może oznaczać. Tego dowiesz się z dalszej lektury.
Składniki
Biały nalot
Może być wynikiem drożdżakowego zapalenia języka, które objawia się właśnie białym nalotem. Szczególnie podatni są na nie chorzy na cukrzycę, z anemią lub niedoborami witamin, zwłaszcza z grupy B. Zakażeniu sprzyjają też kaleczące protezy zębowe, zbyt twarda szczoteczka do zębów, kamień nazębny, ostre przyprawy, oparzenia języka, alkohol i papierosy.
Białego nalotu nie usuwajmy, bo mogą po nim pozostać krwawiące nadżerki. Zniknie po leczeniu lekiem przeciwgrzybiczym.
Składniki
Duże białe plamy lub grudki
Duże białe plamy lub grudki przypominające twarożek, mogą świadczyć o zakażeniu drożdżakami (gdy bierzesz antybiotyki lub masz osłabioną odporność).
Jedz wtedy jogurty z żywymi szczepami bakterii. Pij przez miesiąc codziennie dwie filiżanki herbatki z szałwi. Ogranicz produkty mleczne.
Składniki
Żółty nalot
Żółty nalot bywa oznaką zaburzeń trawienia lub refluksu żołądkowo-przełykowego. Pomaga picie przed posiłkami 2–3 łyżek soku z aloesu.
Składniki
Bladoszary nalot
Twój język jest bladoszary? Brakuje Ci żelaza! Zapewne masz anemię. Gdy zdarzają Ci się zaburzenia krążenia, to oznaka, że jesteś niedotleniona – więcej przebywaj na świeżym powietrzu. Dobrze przyswajalne żelazo znajdziesz m.in. w żółtkach jaj, wątrobie, mięsie, kaszance.
Szary nalot i pęcherzyki świadczą także o zapaleniu wywołanym przez wirus opryszczki.
Składniki
Bardzo czerwony język
Gdy język cały jest mocno czerwony, to sygnał kłopotów z pęcherzykiem żółciowym. Jeżeli pojawiają się czerwone plamki lub zaczerwieniony jest tylko koniuszek – brakuje Ci witamin z grupy B.
Jedz wtedy banany, chude mięso, drób, warzywa strączkowe, ziemniaki i wątrobę.