Co powinni wiedzieć ludzie z alergią ?
Coraz więcej osób cierpi na rożne alergie pokarmowe wywołane spożywaniem określonego produktu czy też grupy substancji, która jest zawarta w jedzeniu. Badania wykazały, że liczba dzieci chorujących na alergie pokarmowe wzrosła nawet o 50 procent. Różne alergie rozwijają się również u dorosłych, którzy ze względu na problemy trawienne nie tolerują niektórych produktów. Więc jeśli cierpisz na alergie pokarmową lub ktoś ze znajomych boryka się z tym uciążliwym problemem, zapoznaj się z informacjami poniżej.
Może być to trudne, ponieważ życie z alergią wymaga od nas wielu poświęceń. Jest to bardzo irytujące gdy na palcach jednej ręki możemy wyliczyć co tak naprawdę możemy zjeść bez obaw o zdrowie.Dochodzi do krępujących sytuacji kiedy idziemy do restauracji i musimy wytłumaczyć kelnerowi na co jesteśmy uczuleni, ponieważ wokół nas pełno produktów z laktozą i glutenem.
Są chwile kiedy chcemy na ślepo wybrać restaurację, do której chcielibyśmy pójść ze znajomymi i zjeść coś smakowitego. Jednak tu pojawia się problem, ponieważ nie wszystkie restauracje serwują dania bez dodatku alergenów. Nawet świeżo przygotowane dania maja wplecione w swój skład substancje uczulające. Tak więc wybór odpowiedniej restauracji to nie nasza wybredność, a troska o zdrowie.
Unikanie niektórych produktów zawierających alergeny nie wynika z naszej dobrej woli, często jesteśmy do tego zmuszeni, ponieważ spożycie dania z substancją uczulającą wiążę się nawet z wizytą w szpitalu, czy nawet w najgorszym przypadku ze śmiercią. Alergia pokarmowa to nie dieta, na której możemy pozwolić sobie na kawałeczek ciasta.
Jeśli będziemy pobłażliwi może skończyć się to tragicznie.
Ponieważ większość reakcji alergicznych występuje po wizycie w restauracjach, w których w żaden sposób nie możemy skontrolować składu przygotowanego dla nas dania, często musimy przerzucić się na produkty gotowane samemu w domu. Jednak dobór odpowiednich składników to nie lada wyzwanie, zajmuje więcej czasu i trzeba je odpowiednio przygotować. Od pewnego czasu na rynku znajdują się gotowe pół produkty, które nie zawierają alergenów i idealnie nadają się do wykorzystania w kuchni.