Co to probiotyki, a co prebiotyki?

Postaw na zdrowe śniadania!
Postaw na zdrowe śniadania!123RF/PICSEL

Probiotyki

  • Pałeczki kwasu mlekowego znajdziemy w fermentowanych produktach mlecznych (jogurtach, kefirach, serach) i w kwaszonych warzywach.
  • Probiotyki są wykorzystywane do produkcji preparatów leczniczych (Lacidofil, Lakcid, Trilac). Naprawiają one szkody wyrządzone przez antybiotyki, które uszkadzają florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym i w pochwie, bo niszczą nie tylko "złe" bakterie, ale i "dobre".

Prebiotyki

  • Najwięcej prebiotyków jest między innymi w cykorii, mniszku lekarskim, pszenicy (ziarnach, mące, pieczywie, płatkach), cebuli, czosnku, bananach, porach, szparagach, natce pietruszki, mleczu.
  • W przemyśle spożywczym prebiotyki (np. inulina, pektyny) dodawane są - jako zamienniki tłuszczu - do ciast, ciasteczek, deserów mlecznych, jogurtów. To znacznie obniża wartość kaloryczną tych produktów.
Chwila dla Ciebie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?