Reklama

Co zrobić by kiszone ogórki się udały?

Każdy z nas ma swój indywidualny przepis na zrobienie najlepszych ogórków kiszonych. Jedni dodają więcej chrzanu, inni, czosnku. Co jednak zrobić, żeby przetwory udały się i utrzymały przez całą zimę?

Przepis jest oczywiście ważny, ale by ogórki wytrwały w słoiku jak najdłużej, musi być przestrzegana jedna, żelazna zasada. Warzywa powinny być kupowane ze sprawdzonego źródła.

Jeśli ogórki były potraktowane nawozami azotowymi, nie nadadzą się do kiszenia. Łatwo też ulegają zakażeniom bakteriami gnilnymi, co widać (i czuć) po ich otwarciu - gdyż ukiszone nie tylko nie nadają się do jedzenia, ale także brzydko pachną.

Na jesień i zimę

Zawarte w kiszonkach probiotyki chronią przed chorobotwórczymi bakteriami. Takie ogórki są lekkostrawne, pomagają osobom, które mają kłopoty z utrzymaniem właściwej wagi, a także usuwają z organizmu szkodliwe toksyny. Można wykorzystać je także jako składnik surówek, czy podstawę zupy ogórkowej.  

Reklama
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kiszone ogórki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy