Reklama

Coś na przejedzenie

Kto z nas nie odczuwa skutków świątecznego przejedzenia! Z pomocą przyjdą nam zdrowe przyprawy i zioła.

Warto sięgnąć po anyż. Dlaczego? Pobudza wydzielanie soków trawiennych i usprawnia nasze jelita. Ma też działanie rozkurczowe i wiatropędne. Warto pić zrobioną z niego herbatę. Tymczasem najczęściej używany jest do okazjonalnych wypieków, a szkoda. Równie dobrze komponuje się z mięsami i wszystkimi ciężkostrawnymi daniami.

W sezonie infekcyjnym to doskonały lek na kaszel. Działa wykrztuśnie i łagodzi objawy przeziębienia.

Ma też działanie antybakteryjne. Wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne oraz moczopędne.

Reklama

Zalecany jest osobom borykającym się z reumatyzmem.  





INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: anyż
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy