Cudowne kwasy
Chcesz wyzdrowieć, schudnąć, mieć ładniejsze włosy, cerę i paznokcie? Musisz więcej... jeść. Ale nie wszystko jedno, czego. Koniecznie muszą to być dania bogate w kwasu tłuszczowe Omega 3 i Omega 6.
Omega 3 i Omega 6 to odkrycie ostatnich lat - okazało się, że jest to najzdrowszy rodzaj tłuszczów, w dodatku niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Omega 3 poza tym, że ujędrnia i ożywia koloryt skóry, uzdrawia paznokcie i włosy, to jeszcze poprawia stan serca, krwi i naczyń krwionośnych, pomaga je czyścić ze złogów, obniża poziom złego cholesterolu, poprawia zaopatrzenie organizmu w tlen i składniki odżywcze, co skutkuje też lepszym funkcjonowaniem mózgu i układu nerwowego.
Wspomaga też odchudzanie, bo dzięki niemu w organizmie uaktywnia się leptyna - hormon odpowiedzialny za zmniejszanie apetytu i łatwiejsze spalanie kalorii. Pomaga nawet w leczeniu nowotworów, depresji i stwardnienia rozsianego!
Jednak dietetycy alarmują, że wciąż jemy go za mało. Omega 3 najczęściej występuje w rybach, owocach morza i soi. By mieć w organizmie odpowiedni poziom kwasu Omega 3, powinniśmy jeść rybę przynajmniej trzy razy w tygodniu. A ile osób tak robi? Poza tym przyswajanie tego kwasu może być utrudnione przez alkohol, który wypłukuje Omega 3 z organizmu, lub witaminy z grupy B, a także C i E.
Kwas Omega 6 jest łatwiej dostępny i częściej po niego sięgamy. Występuje w oleju słonecznikowym, kukurydzianym i sojowym, a także w jajach i mleku. Jest niezbędnym składnikiem budulcowym błony komórkowej, działa też przeciwmiażdżycowo. Nie tuczy, więc można go jeść do woli - trzeba tylko zadbać o odpowiednie proporcje między kwasem Omega 3, a Omega 6 - bo na tym polega cały sekret.
Stosunek powinien wynosić 1: 4, czyli na 4 łyżeczki oleju słonecznikowego czy sojowego powinna przypadać jedna rzepakowego, który zawiera kwas Omega 3. Koniecznie trzeba ograniczyć ilości masła i śmietany, które zawierają niekorzystne dla nas kwasy nasycone. Dodatkowo utrudniają one przyswajanie kwasu Omega 3.
Warto natomiast sięgnąć po tran. Zawiera on oba dobroczynne kwasy, a dodatkowo mnóstwo witamin i mikroelementów. I nie musi wcale paskudnie smakować - dziś na rynku są dostępne preparaty o smaku cytrynowym i truskawkowym.
el