Cukier ma wiele imion

Kryje się pod różnymi nazwami!

Występuje jako: glukoza (syrop glukozowy), fruktoza (syrop fruktozowy), syrop glukozowo-fruktozowy, inwertowany syrop cukrowy, inwertyna, dekstroza, maltoza, syrop kukurydziany, galaktoza, laktoza, syrop słodowy, słód owocowy, kandyz, koncentrat soku owocowego, melasa, karmel, polidekstroza itp.

Reklama

Gdy na etykiecie któraś z tych nazw jest wymieniona na liście składników na 1. czy 2. miejscu, to znaczy, że produkt ma sporo cukru. I wtedy, gdy wymienionych jest kilka z tych nazw. Ile jest go w popularnych produktach?

- puszka coli (330 ml) - 7 łyżeczek cukru

- mały jogurt owocowy (150 g) - 4 łyżeczki

- szklanka soku jabłkowego - 6 łyżeczek

- batonik muesli - 2,2 łyżeczki

- ciastko z kremem i polewą czekoladową - 15 łyżeczek

- bułka grahamka - 0,5 łyżeczki

Jak czytać etykiety

Warto to robić uważnie. Oprócz składu produktu znajdują się na nich tabele wartości odżywczych. W nich mamy informację, ile węglowodanów, w tym cukrów, zawiera 100 g produktu. Dzięki temu dowiemy się, ile cukru (łyżeczek) zjadamy w porcji danego pokarmu.

Gdy w tabeli wartości odżywczych jest informacja, że 100 g produktu zawiera 25 g cukru, ilość cukru w przeliczeniu na łyżeczki otrzymamy, dzieląc tę liczbę przez 5 (1 łyżeczka cukru = 5 g cukru). Czyli 25 g dzielimy przez 5, wychodzi 5 łyżeczek. Podobnie postępujemy, czytając etykietę napoju. Pamiętajmy, że podana jest zawartość cukru w 100 ml, czyli mniej niż pół szklanki. Np. 100 ml soku owocowo-warzywnego zawiera 10,5 g cukru, czyli 2,1 łyżeczki, ale szklanka soku będzie miała już 5,2 łyżeczki cukru.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje