Cynk poprawia odporność i naprawia komórki
Pozornie może się wydawać, że cynk jest wyłącznie elementem metalurgicznym i nadaje się głównie do utwardzania na zimno. W rzeczywistości jest bardzo ważnym elementem, pozwalającym zachować dobry, ogólny stan zdrowia. Cynk jest niezbędny każdego dnia, aby organizm miał możliwość wykonywać wiele podstawowych funkcji. Jego obecność znacznie wpływa na poprawę odporności, przyczynia się do produkcji hormonów, ułatwia trawienie oraz pomaga naprawiać zniszczone komórki.
Ogólnie mówiąc jest metalem przejściowym i niezbędnym pierwiastkiem występującym w śladowych ilościach. Jest on odpowiedzialny za wiele funkcji w organizmie, jak również pobudza aktywność enzymów. Cynk występuje naturalnie w różnych produktach spożywczych, lecz można go przyjmować również w postaci suplementu diety. Wegetarianie mogą mieć więcej trudności z uzyskaniem odpowiedniej ilości cynku, ponieważ produkty pełnoziarniste i soja są naturalnymi inhibitorami, które pochłaniają cynk z organizmu. Cynk zawarty w produktach mięsnych jest absorbowany o wiele skuteczniej.
Korzyści jest wiele, ale konkretyzując wpływa między innymi: na poprawę odporności, leczenie biegunki, regenerację neuronów w mózgu, gojenie ran, stymulację prawidłowego wzrostu, zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych, zapobieganie zwyrodnienia plamki żółtej oraz płodność u mężczyzn.
Ile spożywać?
Zalecana dzienna dawka cynku powinna wynieść około 8 mg w przypadku kobiet oraz 11 mg w przypadku mężczyzn. Jest to również bardzo cenny składnik dla dzieci, ponieważ nawet niewielki niedobór cynku może zahamować ich prawidłowy wzrost oraz zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób oraz infekcji. Dzieci w wieku między 1 a 8 rokiem życia powinny przyjmować około 3-5 mg na dobę oraz należy zwiększyć tą dawkę wraz z wiekiem. Chłopcy w wieku 9-13 powinni przyjmować 8 mg na dobę, aż do 14 roku życia, kiedy należy zwiększyć to spożycie do 9 mg. Kobiety w ciąży powinny spożywać więcej cynku, bo aż 11-13 mg na dobę, w zależności od wieku.
Mimo że suplementy diety zawierające cynk można bez problemu kupić w sklepie, to jednak polecam podjęcie próby dostarczania go w naturalnej żywności. Badania naukowe wykazały, że przyjmowanie suplementów, które izolują pewne składniki odżywcze, nie zapewnia równych korzyści zdrowotnych w porównaniu z naturalnym pożywieniem. Witaminy i składniki mineralne zawarte w żywności są bardzo korzystne dla całego ciała. Suplementy diety należy traktować jako ostateczność, kiedy nie jesteś z różnych względów w stanie spożyć cynku w pożywieniu.
W jakim pożywieniu mogę znaleźć najwięcej cynku?
Najlepsze źródła cynku to między innymi: mięso, fasola, owoce morza, orzechy, nabiał oraz całe ziarna zbóż. Cynk jest powszechnym dodatkiem do płatków śniadaniowych oraz jako wzbogacenie żywności. Najwięcej cynku zawierają takie produkty jak: surowe ostrygi, chuda wołowina, fasolka, krab, homar, schab, groch oraz dziki ryż.
Spożycie zbyt dużej ilości cynku w sposób regularny może powodować problemy zdrowotne. Najlepiej trzymać się powyższych zaleceń i samo to już będzie świetne dla twojego organizmu. Przestrzegaj zdrowej zasady "co za dużo, to niezdrowo".
Objawy zbyt dużej ilości spożycia cynku
Przykładowe objawy zbyt dużej ilości spożycia cynku to: ból głowy, bóle brzucha, nudności, wymioty oraz utrata apetytu.
Cynk jest ważnym metalem odpowiedzialnym za wiele funkcji organizmu, dlatego tak bardzo ważne jest, aby przyjmować pożywienie, które zapewni organizmowi dostateczną jego ilość, co w konsekwencji pozwoli ci zachować zdrowie i zapobiec rozwojom choroby.