Czarci pazur - zwalcza bóle stawów
Na półkach z suplementami diety coraz częściej pojawiają się preparaty z wyciągiem z tajemniczej rośliny pod nazwą „czarci pazur”. Warto zatem dowiedzieć się, jakie ma ona „diabelskie” właściwości.
Jak to działa?
Czarci pazur czy też diabelski pazur od dawna jest wykorzystywany przez mieszkańców Afryki Południowej jako lek przeciwbólowy i przeciwzapalny - zwłaszcza gdy rzecz dotyczy kłopotów ze stawami. Pomaga uśmierzyć bóle mięśni i kręgosłupa, łagodzi objawy reumatyzmu i artretyzmu.
Ale znany jest również z właściwości odtruwających - zapobiega dolegliwościom trawiennym i usuwa z organizmu nagromadzone w nim toksyny. Pozwala utrzymać optymalny poziom cholesterolu i mocznika we krwi. Łagodzi dolegliwości związane z dną moczanową, przerostem prostaty i schorzeniami nerek. Składniki hakorośli są także naturalnymi wymiataczami wolnych rodników odpowiedzialnych m.in. za rozwój miażdżycy, osłabienie odporności czy starzenie się naszej skóry.
Stosuj, ale rozsądnie
Wyciąg z korzenia czarciego pazura występuje pod różnymi postaciami. W aptekach i sklepach zielarskich dostępne są tabletki, kapsułki, proszki, nalewki, balsamy i żele. Bardzo ważne jest jednak stosowanie się do zaleceń na opakowaniu. Zwykle kuracja trwa kilka tygodni, a potem trzeba zrobić przerwę.
Należy też pamiętać, że podobnie jak większość suplementów diety, preparat nie jest wskazany dla wszystkich. Powinny go unikać osoby z wrzodami dwunastnicy i żołądka. Pacjenci przyjmujący leki nasercowe muszą wiedzieć, że taki suplement może wzmocnić działanie ich leków. Czarci pazur nie jest polecany diabetykom oraz kobietom ciężarnym i karmiącym. Efekty terapii tą rośliną są widoczne po około dwóch miesiącach.
Najcenniejszy jest korzeń
Czarci pazur, czyli hakorośl rozesłana, rośnie na pustynnych terenach Afryki Południowej. Wygląda jak cierniste strąki, przypominające szpony albo pazury jakiejś nieziemskiej istoty. Jego bulwiaste korzenie magazynują wodę, i to właśnie z nich przygotowuje się proszek, który stanowi bazę do leczniczych ekstraktów.