Reklama

Czarcie żebro: Zapomniane zioło na wiele dolegliwości

Zioło to znane jest pod nazwą ostrożeń warzywny. Warzywny, bo dawniej gotowano na nim zupę, ostrożeń – bo liście są sztywne, ząbkowane i trzeba je ostrożnie zbierać, by się nie skaleczyć. A czarcie żebro? Liście przypominają nieco żebra, a roślinie przypisywano magiczne właściwości…

Jak przygotować napar

Łyżkę ziół zalewamy szklanką wrzątku, gotujemy na małym ogniu 10 min. Po przecedzeniu napar możemy przechowywać w lodówce przez dobę.

Odtruwa organizm

Wspomaga przemianę materii, dzięki czemu przyspiesza usuwanie toksyn z  organizmu. Szklankę naparu pijemy co rano, na czczo, bez cukru przez 3 tygodnie co pół roku.

Leczy stany zapalne

Dzięki właściwościom ściągającym hamuje nadmierny rozwój bakterii w jelitach. Przez miesiąc pijemy 2 szklanki, przez kolejny - jedną.

Wspomaga wydzielanie żółci

Zawarte w roślinie kwasy fenolowe i flawonoidy chronią wątrobę przed marskością i stłuszczeniem. Napar zapobiega cofaniu się żółci do żołądka, usprawniając pracę układu trawiennego po usunięciu pęcherzyka żółciowego. Zapobiega także powstawaniu stanów zapalnych dwunastnicy. Napar pijemy w cyklu: miesiąc i miesiąc przerwy.

Reklama

Działa moczopędnie

Picie szklanki dziennie pomoże na kłopoty z  nerkami, pęcherzem, prostatą. Poprawia filtrację w kłębuszkach nerkowych, zapobiega tworzeniu się kamieni. Po 3 miesiącach robimy 3 miesiące przerwy.

Obniża poziom cukru we krwi

Warto pić profilaktycznie oraz w przypadku cukrzycy (zapytaj swojego lekarza o opinię). Kuracja polega na piciu 1 szklanki dziennie przez dwa miesiące, potem 3 miesiące przerwy.

Wspomaga leczenie nowotworów

Laktony i fenolokwasy w ostrożniu działają przeciwnowotworowo. Zioło jest często zalecane jako kuracja uzupełniająca leczenie farmakologiczne (wg wskazań lekarza).

Łagodzi dolegliwości skórne

Polecany jest przy wysypkach alergicznych, trądziku, egzemach i podrażnieniach. Leczy także oparzenia. Można pić napar (szklankę dziennie przez miesiąc) lub stosować kąpiele (2 razy w tygodniu po 20 min): 5 łyżek ziela gotować z 2 szklankami wody przez 15 min. Przecedzić, wlać do wanny.

Kiedy i gdzie zbierać

Ostrożeń rośnie w całej Polsce – na wilgotnych łąkach, nad brzegami stawów i jezior, a nawet rowów odwadniających. Jest podobny do ostu, ale zamiast kolców na łodyżce i końcach listków ma kłujący meszek.

Składnikami aktywnymi są flawonoidy, sole mineralne i olejki. Surowcem jest ziele, zbiera się je w maju. W sklepach zielarskich kosztuje ok. 3 zł/125 g.

100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy