Czarna lemoniada: Najlepsza na odchudzanie i oczyszczanie
Czarna lemoniada to napój, który zdobywa coraz większą popularność. Wspaniale oczyszcza organizm i równocześnie dodaje mnóstwo energii. Z pewnością warto wprowadzić ją do swojej diety. Pita regularnie wpływa na znaczną poprawę funkcjonowania całego organizmu. Czym jest czarna lemoniada? Jakie ma właściwości? Jak ją zrobić samodzielnie? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w artykule.
Czarna lemoniada to napój, który jest przygotowany na bazie wody, soku z cytryny albo limonki oraz węgla aktywowanego. Taki skład powoduje, że mikstura zaliczana jest do tzw. superfoods. Jej regularne picie powoduje, że poprawia się kondycja całego organizmu. Zmniejsza się podatność na infekcje, za to zwiększa się odporność na stres, a dodatkowo zanika uczucie zmęczenia. W połączeniu z odpowiednimi ćwiczeniami fizycznymi, uzyskuje się trwały efekt szczupłej i zdrowej sylwetki. Poza tym najważniejszą zaletą spożywania tej magicznej mikstury jest trwały efekt oczyszczenia organizmu z toksyn. Zapewnia też solidny zastrzyk energii. Pomocna okaże się w przypadku osób, które cierpią z powodu dolegliwości żołądkowo-jelitowych i tych, które podejmują codzienne wysiłek fizyczny, a ponadto przyniesie ulgę wszystkim tym, którzy zmagają się z zatruciem alkoholowym.
Czarna lemoniada wyprodukowana jest wyłącznie z naturalnych składników. Nie zawiera konserwantów, a dla uzyskania oryginalnego smaku i koloru nie jest konieczne dodawanie barwników. Okazuje się bezpieczna dla diabetyków, ponieważ nie zawiera cukru, ale opcjonalnie można dodać do niej substancję słodzącą: syrop klonowy albo miód. Za co odpowiadają użyte w napoju składniki? Sprawdźmy.
Węgiel aktywny – to naturalny produkt, który uzyskuje się z miazgi drzewnej. Jest łatwo dostępny i bezpieczny. Jego główną zaletą jest zdolność wiązania różnych substancji, w tym bakterii i toksyn. Najczęściej stosowany jest podczas schorzeń układu pokarmowego, takich jak biegunki, zatrucia i wzdęcia. Ponadto wykazano, że jego stosowanie pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Sok z owoców cytrusowych – owoce cytrusowe to ogromna dawka witaminy C, która podnosi odporność organizmu, jest ważnym przeciwutleniaczem, wzmacnia kości i zęby, a dodatkowo przyspiesza proces gojenia się ran. Dodatkowo sok z cytrusów alkalizuje organizm (czyniąc środowisko zasadowym), co utrudnia powstawania chorób w organizmie.
Czarna lemoniada jest oferowana przez niektóre sklepy ze zdrową żywnością, aczkolwiek przygotowanie jej jest banalnie proste, a dostępność składników sprawia, że można zrobić to w kilka minut. Niezbędne są:
* litr przefiltrowanej albo mineralnej wody
* pół szklanki soku z cytryny/limonki
* płaska łyżeczka węgla aktywowanego
* dwie łyżki miodu albo syropu klonowego (opcjonalnie)
W dużym naczyniu należy wymieszać dokładnie wszystkie składniki, a następnie przelać do dużego, szklanego pojemnika (np. słoika). Lemoniadę należy pić małymi łykami codziennie rano po jednej szklance. Trzeba jednak pamiętać o absorbującym działaniu węgla. (Jeśli przyjmuje się leki, trzeba ją spożyć na dwie godziny przed posiłkiem).