Reklama

"Czarna lista" przy problemach z nerkami. Natychmiast usuń z diety

Owoce są pełne witamin, antyoksydantów, składników mineralnych i błonnika. Z uwagi na wysoką wartość odżywczą, powinny mieć stałe miejsce w jadłospisie. Jednak obfitują również w cukier prosty – fruktozę, dlatego konieczne jest zachowanie umiaru w ich spożywaniu. Zdrowy człowiek powinien zjadać 2 porcje owoców w ciągu dnia. Przy kłopotach z nerkami trzeba ograniczyć owoce, szczególnie najsłodsze, a także obfitujące w potas i szczawiany. Dlaczego i jakich konkretnie unikać przy schorzeniach nerek? Wyjaśniamy.

Funkcje nerek

Nerki są, obok wątroby, jednym z dwóch najważniejszych filtrów w ludzkim organizmie. Pełnią szereg ważnych funkcji. Przede wszystkim wytwarzają mocz. Wraz z nim usuwane są z organizmu substancje, które mogą mieć toksyczny wpływ nie tylko na nerki, ale też na cały organizm. Mowa o kwasie moczowym, moczniku, metabolitach leków i innych związkach chemicznych. Wraz  z moczem wydalane są też jony różnych pierwiastków, w tym dwóch kluczowych dla niezakłóconej pracy nerek, czyli sodu i potasu.

Obok funkcji detoksykacyjnej, nerki biorą udział w regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej. 

Reklama

Zobacz również: Produkty, które uszkadzają nerki

Dieta przy schorzeniach nerek

Przy schorzeniach nerek konieczne jest rygorystyczne trzymanie się zaleceń dietetycznych ustalonych z lekarzem prowadzącym, a najlepiej skonsultowanych również z dietetykiem. Trudno opisać je wszystkie, bo dysfunkcji w obrębie nerek może być bardzo dużo. Wśród uniwersalnych powtarza się ograniczenie spożycia białka, cukrów prostych, a także produktów obfitujących w sód, potas i szczawiany. Dlaczego? Szukając odpowiedzi, przyjrzyjmy się dziś składnikom, w które obfitują owoce, czyli cukrom, potasowi i szczawianom.

Zobacz również: Warto dodać do herbaty. Upora się z wałeczkami i boczkami

Dieta wysokocukrowa zaburza funkcjonowanie nerek

Dieta bogata w cukry przyczynia się do szybkiego przyrostu tkanki tłuszczowej. Ma też negatywny wpływ na pracę wielu narządów i organów wewnętrznych. Nie jest obojętna dla nerek. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza wtedy, gdy nerki zaczynają chorować. Wysokie stężenie cukru we krwi zwiększa jej przepływ przez kłębuszki nerkowe, a z czasem zaczyna je uszkadzać. Z uwagi na wysokie spożycie cukru, w kłębuszkach nerkowych gromadzą się różne substancje, które zaburzają prawidłową pracę nerek.

Dlatego, zwłaszcza przy kłopotach w obrębie tego narządu, konieczne jest wyeliminowanie z jadłospisu najsłodszych owoców. Są wśród nich banany, winogrona, granaty, mango, melony, kaki, figi, śliwki, czereśnie, morele i owoce suszone, które nierzadko są dosładzane. W wielu owocach zawartość cukru jest mocno uzależniona od stopnia ich dojrzałości. Dotyczy to szczególnie bananów.

Zobacz również: Wypij szklankę przed śniadaniem. Oczyści jelita i przyniesie ulgę

Rola potasu w organizmie

Potas ma kluczowe znaczenie w regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej organizmu. Zarówno choroby nerek, jak i przyjmowane z ich powodu leki mogą skutkować gromadzeniem się potasu w organizmie. Określane hiperkalemią zjawisko jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Zaburza pracę serca. W skrajnych przypadkach może prowadzić do śmierci - w skutek zatrzymania akcji serca. Dlatego przy schorzeniach nerek konieczne jest ograniczenie spożycia potasu. W ten pierwiastek obfituje wiele owoców. Z jakich trzeba zrezygnować?

Owoce bogate w potas

Wśród owoców bogatych w potas są:

  • banany - mają rekordową zawartość potasu (ponad 420 mg), a dodatkowo wysoką zawartość cukru - przy kłopotach z nerkami powinny zastać wyeliminowane z jadłospisu w pierwszej kolejności.
  • pomarańcze - mają wyraźnie niższą, ale wciąż wysoką zawartość potasu (180 mg). Co oczywiste, przy schorzeniach nerek, trzeba wykluczyć z jadłospisu zarówno owoce, jak i sok pomarańczowy.
  • kiwi,
  • awokado,
  • suszone owoce - podobnie jak w przypadku bananów, trzeba je usunąć z diety z uwagi na wysoką zawartość potasu i cukru.

Szczawiany - nie służą zdrowiu nerek

Na cenzurowanym, zwłaszcza u osób ze skłonnością do złogów i kamieni nerkowych, są produkty, które zawierają szczawiany. Obok warzyw, takich jak szpinak, szczaw, boćwina, szczawiany znajdziemy również w kiwi.

Obfituje w nie rabarbar, który choć oficjalnie jest warzywem, w polskiej kuchni traktowany jest jako owoc. Trzeba pamiętać, że przy schorzeniach nerek kompot i ciasto z rabarbarem powinny znaleźć się na szczycie listy produktów zakazanych. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | nerki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy