Reklama

Czego brakuje w diecie, gdy...

Organizm sam wysyła sygnały, że nie odżywiamy się prawidłowo. Sprawdź, co warto zmienić w menu...

... codzienie tracisz dużo włosów

Włosy (i paznokcie!) najszybciej reagują nawet na niewielkie niedobory w diecie, spowodowane np. stresem, odchudzaniem. Co jeść, by nadrobić te braki? Oto odpowiedź. 

Reklama
  • Białko Bez niego organizm nie może odbudować nowych pasm. W białku są też cenne aminokwasy siarkowe i L-cystyna, które przyspieszają wzrost włosa, wzmacniają od wewnątrz jego korzeń oraz skutecznie zapobiegają łamliwości. Źródła białka: nabiał, ryby, chude mięso, drób, płatki owsiane, soja.
  • Wit. z grupy B (m.in. B5) hamują nadmierne wypadanie włosów. Źródła wit.: ciemne pieczywo, banany, kapusta, marchew, drożdże.
  • Wit. H (biotyna) powstrzymuje utratę pasm, poprawia ich kondycję od nasady po końce. Źródła wit.H: kalafior, kwaszona kapusta, wątróbka, orzechy i pestki (np. słonecznika).

... stale masz cienie pod oczami


Mimo że się wysypiasz, dużo przebywasz na świeżym powietrzu i nie palisz, wciąż narzekasz na sine podkówki? Wzbogać dietę w poniższe składniki.

  • Żelazo - wiele z nas cierpi na jego niedobór i... anemię. Składnik ten odpowiada za dostarczanie organizmowi tlenu, co m.in. przekłada się na zdrowy i równomierny koloryt skóry. Źródła żelaza: czerwone mięso, ryby, jeżyny, maliny, winogrona, suszone morele i śliwki, miód, cykoria, jarmuż.
  • Wit.K - zapobiega powstawaniu przebarwień i rozjaśnia te istniejące. Źródła wit. K: najwięcej jej mają zielone warzywa, np. kapusta, sałata, brokuły, szpinak oraz awokado, brzoskwinie, jajka i ziemniaki.

Cierpisz na nawracające grzybice?


Grzybica najczęściej atakuje paznokcie, stopy, pochwę. Zakażeniu sprzyja osłabienie odporności, np. po infekcji, antybiotykoterapii. W co wzbogacić dietę, by zapobiec nawrotom choroby?

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 - mają właściwości przeciwzapalne oraz skutecznie wspomagają działanie układu odpornościowego. Źródła Omega-3: ryby morskie (najlepiej gotowane, pieczone w folii, duszone), chudy drób, orzechy, migdały, olej lniany i rzepakowy oraz oliwa z oliwek (najlepiej 1-2 łyżeczki dziennie).
  • Błonnik ułatwia oczyszczanie jelit z toksyn wytwarzanych przez grzyby. Źródła błonnika: świeże warzywa, najlepiej dodawane do każdego posiłku, np. marchewka, bakłażan, buraki, szpinak, cukinia. Dobrze jest jeść je surowe lub krótko gotować, np. na parze.
  • Oligosacharydy pomagają wytwarzać probiotyki zwalczające grzyby. Źródła oligosacharydów: cebula, czosnek, seler, por, cykoria.

... łokcie i kolana są szorstkie i pękają


Pamiętasz o balsamie, a skóra w niektórych miejscach wygląda jak szara skorupka. Może jesz mało produktów z ważnymi dla odnowy naskórka składnikami?

  • Wit. A i E - zwane są witaminami urody i młodości, bo m.in. zapobiegają suchości, szorstkości i zgrubieniom skóry. Są też silnymi antyutleniaczami, które biorą udział w odnowie naskórka. Źródła wit. A: warzywa pomarańczowe (np. marchew) i żółte (np. papryka), owoce dzikiej róży, liście pokrzywy, masło, żółtka jaj, brzoskwinie, morele, jeżyny, tran. Źródła wit. E: orzechy, oleje roślinne, warzywa zielone, mięta.
  • Wit.PP - ogranicza łuszczenie i rogowacenie naskórka. Źródła wit. PP: orzechy, ziarna zbóż, ryby, drób, mleko, jaja.



Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy