Czego nie jeść przy antydepresantach?
Przy przewlekłym stosowaniu leków przeciwdepresyjnych należy zwracać uwagę na dietę. Niektóre produkty mogą bowiem ograniczać wchłanianie leków, a inne wręcz przeciwnie - niebezpiecznie podnosić ich stężenie w organizmie. Żeby oszczędzić sobie ryzykownych konsekwencji, zapoznaj się ze wskazówkami zawartymi poniżej.
Posiłki, zawierające dużo tłuszczu powodują zwiększone wchłanianie takich leków jak amitryptylina i imipramina, i podwyższenie ich stężenia we krwi. Zwiększa się wtedy ryzyko wystąpienia działań niepożądanych, jak spadki ciśnienia i przyspieszenie czynności serca.
Błonnik natomiast zmniejsza ich wchłanianie, co może powodować, że terapia jest nieskuteczna.
Przy niektórych lekach przeciwdepresyjnych niewskazane jest jedzenie serów dojrzewających, a także grzybów, piwa, niektórych win i dojrzałych bananów, które zawierają duże ilości tyraminy. Przy takiej interakcji może dochodzić do wzrostu ciśnienia, czasem bardzo gwałtownego i groźnego dla życia.